Масажът през вековете – факти и цифри за лечебната практика

Home/este/Масажът през вековете – факти и цифри за лечебната практика

Масажът през вековете – факти и цифри за лечебната практика

Със сигурност всеки знае какво е това масаж и какви са най-общо ползите от него. Запитвали ли сте се обаче какви са корените на тази така приятна и несъмнено полезна релаксираща мануална практика.

Ако не сте, готови сме да ви разкажем накратко историята на това изкуство и да ви въведем в омайния свят на екзотичните практики, които носят наслада за сетивата, нирвана за душата и не на последно място – възстановяване и зареждане на тялото.

Терапията, основана на масажни техники, възниква преди повече от 5000 години. Практикуването на допира като метод за лечение води началото си от обичаи и техники, имащи своите корени в древната история. Още в древни времена цивилизациите и на Изток, и на Запад са открили, че масажът може да лекува наранявания, да облекчава болката и да предпазва или лекува от болести. И в допълнение – той помага да се намали стресът и подпомага дълбоката релаксация на организма.

Терапията чрез масаж води своето начало като свещена система за лечение. И въпреки че през продължителни периоди от историята процедурата е била отричана като „неприлична“ практика, днес тя е възвърнала своето значение и се практикува като уважаван холистичен лечебен метод по целия свят.

Индия – източната родина на масажа

Практиката на масажа и естественото лечение възниква приблизително около 3000 г. пр.н.е., а вероятно и по-рано. Смятаната, че има божествен произход, и предавана от уста на уста практика Аюрведа представлява традиционна холистична медицинска система в Индия. Древните гадатели развиват тази система през вековете, базирайки се на проучвания, експерименти и практики по медитация, а самата практика бива широко приета в цяла Индия и Югоизточна Азия.

Според Аюрведа хората се разболяват, когато не живеят в хармония с околната среда, а за да се лекуват, те трябва да възвърнат естествения си психически и физически баланс, като възстановят хармонията между себе си и света около тях. За целта Аюрведа препоръчва как да се използват петте сетива за взаимодействие с околната среда и изграждане на баланс. Методите включват диета и билколечение, ароматерапия, цветотерапия, звукотерапия и терапия чрез допир.

Наченки на културата на масажа в Египет и Китай

Най-ранните писмени сведения за терапия чрез масаж са открити в Египет и Китай между 3000 и 2500 г. пр.н.е. Изображенията в гробниците в Египет показват хора, които се масажират, а самите египтяни са считани за създатели на рефлексология – около 2500 г. пр.н.е. В тази система практикуващият упражнява натиск върху определени точки или зони на стъпалата и дланите, а на свой ред лекуваният получава благоприятен ефект върху областите на тялото, които се свързват с тези зони.

В Китай документите за медицинските ползи от мануалните процедури датират от около 2700 г. пр.н.е. Китайската традиция в масажа се е развила като комбинация от традиционната китайска медицина, хората, практикуващи бойни изкуства, будистите и таоистите, които разглеждат докосването като съществено за духовното обучение по йога, и обикновените хора, които предлагат масажи за отмора.

Китайските методи се базират на принципа, че болестите и неразположенията възникват поради дефицит или дисбаланс на енергията в определени меридиани, изграждащи физиологичните системи. Чрез масаж и други специфични техники за работа върху тялото, енергията тече по-хармонично по тези пътища, позволявайки тялото да се лекува по естествен път.

Монасите пренасят масажната терапия в Япония

Около 1000 г. пр.н.е. японските монаси, изучаващи будизъм в Китай, откриват методите за лечение в традиционната китайска медицина, включително масажната терапия. В резултат Япония скоро започва да „внася“ китайски масажни техники и да ги променя, развивайки традиционния японски масаж, който прераства в Шиацу. Основната цел на Шиацу е да повиши енергийното ниво на пациента. На свой ред тази повишена енергия регулира и укрепва функционирането на органите и стимулира естествената резистентност към заболявания.

Практикуващите стимулират чрез натиск определени точките на тялото с цел ребалансиране на енергията на пациента. Те използват палци, пръсти и длани, като работят без игли или други инструменти. Чрез лечението пациентите могат да постигнат баланс както на физическото си тяло, така и в емоционално отношение.

Атлетите и философите въвеждат масажа в Гърция

Създаден от източните фолософи и практици, около 800 – 700 г. пр.н.е. масажът навлиза в Древна Гърция, проправяйки си път към западната цивилизация.

Спортистите в Елада го използват, за да поддържат телата си в добра кондиция преди състезания. Лекарите от това време пък ползват билки и масла в комбинация с мануални техники, за да лекуват редица медицински състояния. Жените от своя страна откриват ползите от ароматните масла и ги ползват за козметични процедури върху кожата си.

През 5-и век пр.н.е. Хипократ предписвал „триене“ с цел лечение на физически наранявания и обучавал своите колеги за ползите от триенето за самолечение на тялото. Той застъпвал идеята за лечебната полза от комбинацията от масаж, правилна диета, упражнения, почивка, свеж въздух и музика, за да може тялото да се възстанови.

Правете, каквото правят римляните… или настъпването на масажа към Рим

Времето е 200 – 100 г. пр.н.е., когато в Рим Гален започва да използва масажираща терапия за лечение на различни видове физически наранявания и заболявания. Следвайки принципите на Хипократ, Гален вярва, че упражненията, здравословната диета, почивката и масажът са неразделна част от възстановяването и поддържането на здраво тяло.

И докато богатите се наслаждават на процедури от личните си лекари в домовете си, много редови римляни са лекувани в обществените бани, където лечители и лекари извършват масажи. Лекуваните първо се къпели, след което били масажирани по цялото тяло с цел да се стимулира циркулацията и да се разпуснат ставите. Процедурите обикновено се извършвали с използване на масла за подобряване тонуса на кожата.

Европа признава лечебната сила на масажа

Популярността на масажа в западния свят е слаба до около 1600 г. от н.е. поради факта, че научните постижения в медицинската технология и фармакологията променят основата на съвременната медицина. Ръчните методи на изцеление остават на заден план. И въпреки че между 1600 и 1800 г. много лекари и учени наблюдават и документират ползите от масажа, западните мануални техники не напредват много до 19-и век.

В началото на 19-и век обаче шведският лекар Пер Хенрик Линг разработва Шведската система за раздвижване чрез гимнастика. Тази система включва масаж чрез медицинска гимнастика, а техниките са плъзгащи се движения, мачкане, почукване, втриване и вибриращи движения.

САЩ, масажите и уелнес бумът

В началото на 20-и век са документирани и се практикуват все повече и повече нови и преоткрити техники за масаж. Той например се използва за лечение на пациенти, пострадали в Първата световна война от гранати, или страдащи от увреждане на нервите.

В началото на миналия век масажът за дълго време остава извън основно разпространените и масово възприети начини на лечение и се приема като лукс, запазен за богатите. Репутацията му също така бива частично влошена поради някои практики, свързани със сексуална търговия. През втората половина на 20-и век обаче нарастващият интерес към естествените лечебни методи възстановява неговата репутация. Все повече държави започват да регулират практикуването на масажа, като в същото време се разработват и някои индустриални стандарти. В резултат релаксиращата и възстановяваща процедура заема своето заслужено място като легитимна и уважавана форма на алтернативна и допълваща медицина, а с настъпването на уелнес бума в обществото тя се оказва във фокуса на инициативите за превенция на заболяванията и поддържане на здравето. Днес терапевтите масажисти практикуват множество техники, произхождащи от древните методи.

И ако дотук сме успели да провокираме блясъка на интереса и любопитството във вашите очи, очаквайте следващия ни материал, посветен на изкуството на екзотичния масаж. Обещаваме – няма да ви разочароваме и ще ви пренесем във вълшебния свят на някои екзотични масажи, които биха поглезили всички ваши сетива.

Последни публикации в блога

Физическата активност и превенцията на опасни заболявания

Според редица научни изследвания упражненията и физическата активност са едни от най-важните действия, които всеки от нас може да предприеме като превенция срещу бича на нашето съвремие – рака. Статистиката сочи, че една

  • спа център, най-добър спа център, este fitness & spa, world luxury spa awards

Este Fitness & Spa бе избран за най-добър СПА център в света

Луксозният център спечели наградата за най-добър спа център от престижния конкурс World Luxury Spa Awards в условията на изключително силна международна конкуренция Este Fitness & Spa бе удостоен с престижната награда „Най-добър

  • фитнес, кратки тренировки с висока интензивност, hiit, HIIT тренировки, HIIT упражения

За кратките тренировки с висока интензивност – HIIT

Въпреки че повечето от нас знаят, че физическата активност е здравословна, статистиката сочи, че около 30% от хората по света не спортуват достатъчно. Освен ако вашата работа не е свързана с физическа активност,

  • 10 лесни начина да подсилите своя метаболизъм

10 лесни начина да подсилите своя метаболизъм

Метаболизъм е понятие, което описва всички химически реакции в организма. Тези реакции поддържат тялото живо и функциониращо. Много често обаче думата метаболизъм се използва взаимозаменяемо с понятието метаболитен обмен, или калории, които изгаря

Подходящото спортно облекло: 5 съвета за удачен избор

Лятото е прекрасен сезон за активен спорт. Независимо от типа активност и мястото, където спортувате – било то на открито или на закрито, редовните упражнения са начинът да поддържате своята физическа форма. Редовният

  • Най-странните масажи в света, масажи, este

Най-странните масажи в света

Стресирани сте? Страдате от болки в мускулите? Искате да се отпуснете и насладите на релаксираща мануална терапия? Добра идея – поогледайте се за някой подходящ масаж. Или пък  помислете за нещо по-разчупено и

Упражнения – или какви са 7-те ползи от редовната физическа активност

Несъмнено знаете, че да правите редовно физически упражнения е добре за вас, но запитвали ли сте се колко добре? Експертите твърдят, че упражненията могат да допринесат за повишаване на настроението ви, за подобряване на