Антиейджинг за мъже: кажете „стоп“ на предразсъдъците

Home/este/Антиейджинг за мъже: кажете „стоп“ на предразсъдъците

Антиейджинг за мъже: кажете „стоп“ на предразсъдъците

Още от древни времена жените проявяват сериозен интерес към науката за грижата за кожата. Особено с напредването на възрастта и процеса на остаряване. Още при появата на първите образували се бръчици, при оформянето на първите линийки около очите, при първите едва забележими признаци, че кожата започва да старее и вече не изглежда толкова младежки свежа, жените започват да се замислят по-сериозно за използване на добри и качествени продукти за поддържане на кожата. Склонни ли са обаче мъжете да се грижат за своята кожа?

Вероятно отговорът е не. За мъжете грижата за кожата може би е нещо, за което повечето от тях дори не се замислят. Голяма част от мъжката половина на света се ограничава до използването на афтършейв… за да се чувства комфортно през деня. Съществуват обаче редица сериозни причини защо мъжете трябва да се замислят за прилагане на висококачествена и навременна грижа за кожата.

Ясно е, че грижата за кожата не е важна само и единствено, за да изглеждате добре. Грижата за кожата – както при жените, така и при мъжете – е фактор за поддържане на добро здраве и комфорт. На практика нашата кожа е най-големият орган в тялото ни и както всички останали органи, тя подлежи на остаряване и може да стане обект на здравословни проблеми.

Често, ако нашата кожа има здравословен проблем, това е резултат от общото ни здравословно състояние. Не е случайно твърдението, че нездравата кожа е отражение на здравословни проблеми на организма. Затова сериозната грижа за кожата и на мъжете, и на жените включва не само използването на висококачествени козметични продукти и процедури, макар че това, разбира се, е от съществено значение, но и грижа за здравето на целия организъм.

Добрата грижа за кожата включва комплексен подход. Като начало трябва да се обърне внимание на здравословното хранене, съветват експертите. Добре балансираната и съобразена с начина на живот диета, включително изобилие от пресни плодове и зеленчуци, е фактор от първостепенно значение.Разбира се, не трябва да се подминава важността на добрия двигателен режим и редовните упражнения – било то във фитнес залата, или на открито, за цялостното добро здраве на кожата и организма.

Експертите обаче обръщат внимание на две важни неща, които мъжете не трябва да правят, ако искат да поддържат цялостното здраве на кожата си. Първото е пушенето, а второто – слънчевото изгаряне. Те са категорични, че и двете са изключително вредни за кожата и могат да доведат до сериозен кожен (а и не само!) проблем. Тютюнопушенето например причинява съдови проблеми, което води до влошаване на кръвообращението и се отразява зле на състоянието и вида на кожата.

Слънчевото изгаряне от своя страна може да доведе до сериозни кожни проблеми, включително рак на кожата.

И разбира се, не на последно място, добрата грижа за кожата включва също така използването на висококачествени продукти и процедури за ежедневен тонус и против стареене. Важен елемент от тази грижа е поддържането на подходящи нива на овлажняване на кожата, както и подходящи нива на колагена и еластина в нея. Това са двата основни протеина на кожата, които спомагат за нейния добър вид, гъвкавост, младост и еластичност.

Известен факт е, че с напредването на възрастта, кожата започва да губи колаген и еластин, затова е много важно тези елементи да й бъдат доставяни своевременно и по подходящ начин. Използването на обикновени продукти за грижа за кожата, в които има колаген и еластин, няма да замени изгубените елементи поради факта, че молекулите на тези два кожни протеина са твърде големи, за да могат да проникнат в кожата, и в резултат те остават на повърхността й.

Съвременната наука обаче е намерила начин да стимулира кожата да произвежда повече собствени колаген и еластин, а най-добрите продукти за грижа за кожата съдържат съставки, които позволяват да се възстановят изгубените колаген и еластин именно по този начин. Това е много по-ефективно, отколкото ако се опитвате да добавите тези жизненоважни елементи чрез тубичката с крем.

Нека систематизираме накратко 5-те фактора, които трябва да имате предвид, ако искате да имате здрава кожа (и разбира се, не забравяйте в допълнение антиейджинг терапията):

Слънце то – естествените ултравиолетови слънчеви лъчи, както и изкуствените, създадени в солариума, са силни дразнители на кожата. Те причиняват разширение на кръвоносните съдове и потенциално могат да доведат до слънчево изгаряне. Когато се излагате продължително и многократно на действието на слънчевите лъчи, това води до намаляване на колагена и прави дермата по-тънка и по-малко еластична. В резултат кожата изглежда дехидратирана, набръчкана и напрегната.

Пушенето – пушенето е доказано като основна причина за появата на бръчки, може би дори още по-основателна, отколкото напредването на възрастта. В допълнение никотинът намалява притока на кръв към повърхността на кожата и оттам води до намаляване на храненето на кожата и до нездравословен вид.

Диетата – помнете, че не само това, което ядем, но и това, което ни липсва в храната, засяга нашето здраве. А то се отразява директно на лицето ни и на общото състояние на кожата ни. Добре структурираната и балансирана диета е изключително важна за поддържане на добро здраве.

Сънят – достатъчният сън играе жизненоважна роля за поддържане на здрава кожа, тъй като по време на сън тялото се възстановява. Помнете, че липсата на сън от своя страна се отразява много бързо върху кожата чрез промяна на нейните цвят и текстура.

Емоциите – хронично нещастните хора остаряват преждевременно, поради намаленото кръвоснабдяване на кожата и нежеланите биохимични реакции. Не е случайна древната мъдрост, че щастието кара лицето да сияе. То на практика помага да се поддържа идеално кръвообращение, а оттам – и състояние на кожата. Лицевите мускули остават стегнати, но не напрегнати, така че контурите на лицето се поддържат заоблени, а не са отпуснати. Сигурно сте забелязали, че оптимистичните и радостни хора обикновено сякаш нямат възраст.

Или с „една“ дума – сериозната грижа за кожата при мъжете изисква здравословен начин на живот, избягване на тютюнопушенето и слънчевото изгаряне, както и използване на съвременни и висококачествени продукти и терапии за грижа за кожата. Вече има козметика, която е специално разработена съобразно мъжката кожа – по-лека като текстура, за да не провокира усещането у мъжа, че има нещо по лицето си или че има блясък. Също така е съобразена с чувствителността на мъжката кожа, причинена от ежедневното бръснене.

Затова не пренебрегвайте съветите на експертите и се отнасяйте сериозно и с внимание към своята кожа. Тези грижи ще ви се отплатят и ще запазите здравия си и младежки вид дори и в напреднала възраст.

Последни публикации в блога

  • хамамът, хамам, турска баня, спа

Хамамът – екзотиката и мистичността на Ориента

Краят на работната седмица наближава, а вие все още нямате планове за почивните дни. Без съмнение ви предстоят рутинни задължения, свързани с домакинство или грижи за семейството, които нямат край. За съжаление, не

  • стрии, премахване на стрии, стриите

Премахване на упоритите стрии по кожата – възможно ли е?

Несъвършенствата по кожата са тема табу за мнозина. По пътя към перфектната външност и подведени от предразсъдъци, хората често се подлагат на болезнени манипулации и допълнително увреждат кожата си. Няма единодушно мнение кои

  • стречинг, стречинг упражнения

Стречинг упражненията – първата стъпка към успешна тренировка

Тренировката във фитнес залата е строго индивидуална при всеки човек. Някои предпочитат да съкращават времето за спорт и практикуват високо интензивна тренировка с много силово натоварване. Други са привърженици на по-леките упражнения с

  • пигментни петна, кожа, кожни петна, петна по кожата

Как да предотвратим появата на пигментни петна върху кожата

Горещите летни дни неудържимо ни привличат към морето, екзотичните плажове и разхлаждащите басейни. Или към красивите планински курорти. Всяка свободна минута предпочитаме да прекараме в разходки под ярките лъчи на слънцето. Мечтаем за

Как масажът „Ломи-ломи“ завладя целия свят и защо се практикува?

В разгара на лятото ви пренасяме на едно от най-екзотичните и красиви местенца по света, а именно Хавай. Загадъчните и необятни плажове привличат хиляди туристи годишно. Бурните сини вълни, невероятните залези на слънцето

Превърнете мечтата си за перфектна визия в реалност с BTL Exilis

Днешното забързано ежедневие предполага все по-честа консумация на нездравословни храни и напитки. Приемът на по-голямо количество въглехидрати и мазнини трябва да се извършва с мярка и ясно съзнание колко често човек може да