Масажът през вековете – факти и цифри за лечебната практика

Home/este/Масажът през вековете – факти и цифри за лечебната практика

Масажът през вековете – факти и цифри за лечебната практика

Със сигурност всеки знае какво е това масаж и какви са най-общо ползите от него. Запитвали ли сте се обаче какви са корените на тази така приятна и несъмнено полезна релаксираща мануална практика.

Ако не сте, готови сме да ви разкажем накратко историята на това изкуство и да ви въведем в омайния свят на екзотичните практики, които носят наслада за сетивата, нирвана за душата и не на последно място – възстановяване и зареждане на тялото.

Терапията, основана на масажни техники, възниква преди повече от 5000 години. Практикуването на допира като метод за лечение води началото си от обичаи и техники, имащи своите корени в древната история. Още в древни времена цивилизациите и на Изток, и на Запад са открили, че масажът може да лекува наранявания, да облекчава болката и да предпазва или лекува от болести. И в допълнение – той помага да се намали стресът и подпомага дълбоката релаксация на организма.

Терапията чрез масаж води своето начало като свещена система за лечение. И въпреки че през продължителни периоди от историята процедурата е била отричана като „неприлична“ практика, днес тя е възвърнала своето значение и се практикува като уважаван холистичен лечебен метод по целия свят.

Индия – източната родина на масажа

Практиката на масажа и естественото лечение възниква приблизително около 3000 г. пр.н.е., а вероятно и по-рано. Смятаната, че има божествен произход, и предавана от уста на уста практика Аюрведа представлява традиционна холистична медицинска система в Индия. Древните гадатели развиват тази система през вековете, базирайки се на проучвания, експерименти и практики по медитация, а самата практика бива широко приета в цяла Индия и Югоизточна Азия.

Според Аюрведа хората се разболяват, когато не живеят в хармония с околната среда, а за да се лекуват, те трябва да възвърнат естествения си психически и физически баланс, като възстановят хармонията между себе си и света около тях. За целта Аюрведа препоръчва как да се използват петте сетива за взаимодействие с околната среда и изграждане на баланс. Методите включват диета и билколечение, ароматерапия, цветотерапия, звукотерапия и терапия чрез допир.

Наченки на културата на масажа в Египет и Китай

Най-ранните писмени сведения за терапия чрез масаж са открити в Египет и Китай между 3000 и 2500 г. пр.н.е. Изображенията в гробниците в Египет показват хора, които се масажират, а самите египтяни са считани за създатели на рефлексология – около 2500 г. пр.н.е. В тази система практикуващият упражнява натиск върху определени точки или зони на стъпалата и дланите, а на свой ред лекуваният получава благоприятен ефект върху областите на тялото, които се свързват с тези зони.

В Китай документите за медицинските ползи от мануалните процедури датират от около 2700 г. пр.н.е. Китайската традиция в масажа се е развила като комбинация от традиционната китайска медицина, хората, практикуващи бойни изкуства, будистите и таоистите, които разглеждат докосването като съществено за духовното обучение по йога, и обикновените хора, които предлагат масажи за отмора.

Китайските методи се базират на принципа, че болестите и неразположенията възникват поради дефицит или дисбаланс на енергията в определени меридиани, изграждащи физиологичните системи. Чрез масаж и други специфични техники за работа върху тялото, енергията тече по-хармонично по тези пътища, позволявайки тялото да се лекува по естествен път.

Монасите пренасят масажната терапия в Япония

Около 1000 г. пр.н.е. японските монаси, изучаващи будизъм в Китай, откриват методите за лечение в традиционната китайска медицина, включително масажната терапия. В резултат Япония скоро започва да „внася“ китайски масажни техники и да ги променя, развивайки традиционния японски масаж, който прераства в Шиацу. Основната цел на Шиацу е да повиши енергийното ниво на пациента. На свой ред тази повишена енергия регулира и укрепва функционирането на органите и стимулира естествената резистентност към заболявания.

Практикуващите стимулират чрез натиск определени точките на тялото с цел ребалансиране на енергията на пациента. Те използват палци, пръсти и длани, като работят без игли или други инструменти. Чрез лечението пациентите могат да постигнат баланс както на физическото си тяло, така и в емоционално отношение.

Атлетите и философите въвеждат масажа в Гърция

Създаден от източните фолософи и практици, около 800 – 700 г. пр.н.е. масажът навлиза в Древна Гърция, проправяйки си път към западната цивилизация.

Спортистите в Елада го използват, за да поддържат телата си в добра кондиция преди състезания. Лекарите от това време пък ползват билки и масла в комбинация с мануални техники, за да лекуват редица медицински състояния. Жените от своя страна откриват ползите от ароматните масла и ги ползват за козметични процедури върху кожата си.

През 5-и век пр.н.е. Хипократ предписвал „триене“ с цел лечение на физически наранявания и обучавал своите колеги за ползите от триенето за самолечение на тялото. Той застъпвал идеята за лечебната полза от комбинацията от масаж, правилна диета, упражнения, почивка, свеж въздух и музика, за да може тялото да се възстанови.

Правете, каквото правят римляните… или настъпването на масажа към Рим

Времето е 200 – 100 г. пр.н.е., когато в Рим Гален започва да използва масажираща терапия за лечение на различни видове физически наранявания и заболявания. Следвайки принципите на Хипократ, Гален вярва, че упражненията, здравословната диета, почивката и масажът са неразделна част от възстановяването и поддържането на здраво тяло.

И докато богатите се наслаждават на процедури от личните си лекари в домовете си, много редови римляни са лекувани в обществените бани, където лечители и лекари извършват масажи. Лекуваните първо се къпели, след което били масажирани по цялото тяло с цел да се стимулира циркулацията и да се разпуснат ставите. Процедурите обикновено се извършвали с използване на масла за подобряване тонуса на кожата.

Европа признава лечебната сила на масажа

Популярността на масажа в западния свят е слаба до около 1600 г. от н.е. поради факта, че научните постижения в медицинската технология и фармакологията променят основата на съвременната медицина. Ръчните методи на изцеление остават на заден план. И въпреки че между 1600 и 1800 г. много лекари и учени наблюдават и документират ползите от масажа, западните мануални техники не напредват много до 19-и век.

В началото на 19-и век обаче шведският лекар Пер Хенрик Линг разработва Шведската система за раздвижване чрез гимнастика. Тази система включва масаж чрез медицинска гимнастика, а техниките са плъзгащи се движения, мачкане, почукване, втриване и вибриращи движения.

САЩ, масажите и уелнес бумът

В началото на 20-и век са документирани и се практикуват все повече и повече нови и преоткрити техники за масаж. Той например се използва за лечение на пациенти, пострадали в Първата световна война от гранати, или страдащи от увреждане на нервите.

В началото на миналия век масажът за дълго време остава извън основно разпространените и масово възприети начини на лечение и се приема като лукс, запазен за богатите. Репутацията му също така бива частично влошена поради някои практики, свързани със сексуална търговия. През втората половина на 20-и век обаче нарастващият интерес към естествените лечебни методи възстановява неговата репутация. Все повече държави започват да регулират практикуването на масажа, като в същото време се разработват и някои индустриални стандарти. В резултат релаксиращата и възстановяваща процедура заема своето заслужено място като легитимна и уважавана форма на алтернативна и допълваща медицина, а с настъпването на уелнес бума в обществото тя се оказва във фокуса на инициативите за превенция на заболяванията и поддържане на здравето. Днес терапевтите масажисти практикуват множество техники, произхождащи от древните методи.

И ако дотук сме успели да провокираме блясъка на интереса и любопитството във вашите очи, очаквайте следващия ни материал, посветен на изкуството на екзотичния масаж. Обещаваме – няма да ви разочароваме и ще ви пренесем във вълшебния свят на някои екзотични масажи, които биха поглезили всички ваши сетива.

Последни публикации в блога

Търсите подходящия коледен подарък? Подарете масаж

Коледните елхи вече заблестяха по площадите, домовете ни започнаха да сияят с разноцветни светлинки, а магазините отдавна поставиха коледната украса и вече ни примамват с празнични оферти. Да, иде Коледа и духът на

Рефлексотерапия – 9 невероятни ползи

Независимо къде работите, със сигурност цялото ви тяло е подложено на стрес – или от непрекъснатото движение, или от постоянното седене. Болят ви краката, гърбът, а много често и главата, ръцете и очите.

Изкуството, наречено Широдара

Страдате ли от хронично главоболие? Намирате ли се под силен стрес и напрежение или пък имате проблеми със съня? Ако това е така, бихме ви препоръчали да пробвате масажната техника Широдара. Тя се

Как да подготвите кожата си за предстоящата зима

Сигурно сте чували известната фраза, че за да оцените красотата на снежинките, трябва да излезете навън на студа. Да, зимата наистина има своя собствен чар, но замисляли ли сте се колко катастрофално може

Пилатес: какво знаем и какво не знаем за популярната техника

Упражненията Пилатес са разработени през 20-те години на миналия век от Йозеф Пилатес, като първоначалната им цел е рехабилитация на военнопленниците от войната. Самият Йозеф Пилатес описва системата от упражнения като “контролиране”,

  • 10 най-популярни йога практики

10 най-популярни йога практики

Йога практики - те печелят все по-голяма популярност както по света, така и у нас и това ни най-малко не е случайно. Сравнително лекото физическо натоварване, съчетано със здравословни дихателни техники и релаксация

Физическата активност и превенцията на опасни заболявания

Според редица научни изследвания упражненията и физическата активност са едни от най-важните действия, които всеки от нас може да предприеме като превенция срещу бича на нашето съвремие – рака. Статистиката сочи, че една

  • спа център, най-добър спа център, este fitness & spa, world luxury spa awards

Este Fitness & Spa бе избран за най-добър СПА център в света

Луксозният център спечели наградата за най-добър спа център от престижния конкурс World Luxury Spa Awards в условията на изключително силна международна конкуренция Este Fitness & Spa бе удостоен с престижната награда „Най-добър