Сауна или парна баня – каква процедура да изберете

Home/este/Сауна или парна баня – каква процедура да изберете

Сауна или парна баня – каква процедура да изберете

Спа центърът безспорно е мястото, където успяваме да се намалим ежедневния стрес и да се почувстваме освежени и тонизирани. Разнообразието от отпускащи масажни процедури ни позволява да съчетаем приятните занимания с грижите за здравето и красотата. Да не забравяме, че спа терапиите действат и изключително разтоварващо на организма.

Обикновено всяко посещение в спа центъра е свързано с процедури в сауната и парната баня. Освен че улеснява изхвърлянето на излишните токсини от тялото, престоят в двете помещения намалява мускулното напрежение и подобрява кръвообращение. Влажността в парната баня помага порите на кожата да се отворят и да се премахне събраната мръсотия, а горещият въздух в сауната улеснява изпотяването и изглажда кожата.

И двете помещения са предпочитан начин за релакс и удоволствие, но колко от вас познават в детайл техните най-значими предимства. Научете най-важните прилики и разлики и защо да изберете процедура в сауна или парна баня?

парна баня, сауна или парна баня

Висока влажност в съчетание с горещ въздух е детокс за организма

Парната баня е едно от най-предпочитаните места за релаксация и отмора още от древни времена. Смята се, че тя  се е използвала още в разцвета на Римската империя, а воините са я посещавали, за да им помогне за намаляване на мускулното напрежение.

Парната баня значително се доближава до хамама, защото и в двете помещения влажността на въздуха е много висока. Температурата в парната баня обикновено достига до 45 градуса по Целзий, което я прави подходяща за провеждане на до 20-минутни процедури всеки ден.

Основната функция на парната баня е детоксикация на организма. По време на престоя в помещението тялото губи голямо количество вода. А обилното изпотяване помага на организма да изхвърли токсините и да се пречисти. Парата спомага още за отваряне на дихателните пътища и подобряване на дишането. Топлината, в съчетание с влагата, облекчава състояния като синузит и бронхит и едновременно с това успокоява нервната система.

сауна, сауна или парна баня

Високите температури действат благоприятно на тялото

От парната баня се пренасяме към финландското помещение за горещ въздух, създадени преди повече от 2000 години – сауната. Там температура може да достигне до 100 градуса по Целзий, но влажността на въздуха е значително по-ниска отколкото в парната баня.

Сауната оказва благоприятно въздействие върху нервната, сърдечносъдовата, дихателната и други системи на човешкия организъм. Горещият въздух помага за обилно изпотяване и лесно премахване на мъртвите клетки от кожата. Топлината успокоява тялото и намалява мускулното напрежение, затова след интензивна тренировка и физическо натоварване на спортуващите се препоръчва да посещават сауна.

Друго значително предимство от редовния престой в сауната е подсилването на имунната система и защитата от сезонни вируси, особено важно за хората с отслабен имунитет и предразположения към често боледуване. Чрез изпотяването, вследствие на горещия въздух и влажността, телесната температура се повишава, което води до активиране на имунните клетки.

Сауна или парна баня: препоръки от специалисти преди посещение на спа центъра

Още в началото ви припомнихме, че спа центърът зарежда тялото с енергия и носи не само физически, но и психически ползи за организма. Ако не се спазват съветите на специалисти обаче, посещението на сауната и парната баня може да се окаже дори опасно.

Препоръчително е да прекарвате най-много по 20 минути във всяко спа помещение. Задължително преди процедурите трябва добре да хидратирате тялото като изпиете поне една чаша вода. Уверете се, че сте хапнали леко преди да отидете на спа.

Ако почувствате замайване или силно главоболие, по-добре излезте на чист въздух и приемайте повече течности. След престоя в сауна и парна баня можете да посетите шоковия басейн в комплекса. Студената вода е добър регулатор на телесната температура, а каляващите бани стимулират метаболизма, помагайки изгарянето на излишните калории. Посещавайте спа зоната по няколко пъти в седмицата, за да усетите същинските ползи за организма.

В разгара на лятото и дългите почивки определено едно спа преживяване ще се отрази положително на всеки един от нас. Дали ще изберете сауна или парна баня зависи от това как реагира тялото ви на високи температури и силна влажност. По отношение на ползите обаче специалистите са категорични. И двете помещения помагат за поддържане на тонус, енергия и жизненост, а също и за почистване на кожата, което е особено необходимо след ежедневното използване на защитни маски.

Ако търсите модерен, стилен и уютен спа център в столицата, Este Fitness & Spa предлага отлични условия за почивка и релакс. Разгледайте нашата спа зона тук.

Последни публикации в блога

  • залата, как да разнообразим тренировките, фитнес тренировки, фитнес залата

Идеи как да разнообразите тренировките в залата

Наближава краят на годината или периодът на равносметка за постигнатите цели и задачи. За мнозина поддържането на стройна фигура се е превърнало в част от ежедневната рутина. За да остане така и през

Зимен релакс и спа почивка – мечтаният подарък за празниците

Всяка година с нетърпение очакваме коледните и новогодишни празници. Това е времето, в което се виждаме със семейството и близките хора и се наслаждаваме на любимите си занимания. Покрай цялата празнична еуфория обаче, обикновено

  • тревожността

Как да преодолеете тревожността в най-динамичния период от годината

През есента ставаме по-раздразнителни и настроенията ни се сменят непрекъснато. Причината е, че със застудяването на времето и недостига на достатъчно слънчеви лъчи чувстваме повече умора и сънливост. Освен това се наслаждаваме по-малко

COVID-19: Este Fitness & Spa предлага бързи тестове на място

Уважаеми Kлиенти, За нас опазването на здравето и благоденствието на нашите посетители винаги е било основен приоритет. Информираме Ви, че в съответствие с временните противоепидемични мерки, Este Fitness & Spa, в партньорство с

  • нараняване, наранявания, наранявания при спорт, спортни наранявания и травми, съвети

Съвети как да избегнете наранявания по време на спорт

Поддържането на добра физическа форма изисква да се спазват някои основни правила с цел избягване на наранявания. Това най-често се случва при начинаещи спортисти или след дълго отсъствие от спортната зала. Всеки трениращ

  • кожата през есента

Как да се справите със сухата кожа през есента

Както знаете през всеки от годишните сезони кожата е подложена на различни влияния. През лятото обикновено търсим начини да я защитим от силните лъчи на слънцето и да я хидратираме в дълбочина. Но