Серия Грижа за Кожата: Какво не знаете за ексфолирането

Home/este/Серия Грижа за Кожата: Какво не знаете за ексфолирането

Серия Грижа за Кожата: Какво не знаете за ексфолирането

Всички сме чували за ексфолиране, но дали знаем какво всъщност представлява тази процедура? Казано на най-достъпен език, това е процес, при който се отстраняват мъртвите кожни клетки от лицето и тялото, за да може новата, свежа кожа да се покаже. Това допринася тя да изглежда по-гладка, мека и блестяща.

Ексфолирането помага и при почистването на кожата от замърсявания, така че можете да прескочите етапа на почистването и директно да преминете към следващата стъпка от грижата за кожата ви.

Също така, ексфолирането придава много по-младежки вид на кожата. През зимните месеци, се наблюдава неприятната тенденция кожата да изглежда бледа и отпусната, а често поради студа – и позагрубяла. С тази процедура не само ще почистите кожата в дълбочина, ще стимулирате притока на кръв към нея, което от своя страна ще върне нормалният й цвят и ще я подготвите за по добро усвояване на последващи продукти, хидратиращи терапии или масажи.

Откъде идва ексфолирането?

Според различни източници, корените на процедурата могат да бъдат проследени до древните египтяни, прочути с ритуалите си за красота. Някои от тези ритуали са оцелели и до днес (например, модерната очна линия се счита за тяхна концепция, като в онези времена тя е била нанасяна с изгорял въглен), просто в по-модерен вид.

През Средновековието хората някак си са достигнали до идеята да ексфолират кожата си с вино, в което се съдържа винена киселина. Винената киселина е органично вещество, съдържащо се в гроздето и в някои други растения; може да се каже, че това е ранната версия на химичния пилинг, който го познаваме днес.

Важно ли е ексфолирането?

Знаете ли, че човешкото тяло премахва голяма част от мъртвата си кожа по естествен път? Около 30,000-40,000 мъртви кожни клетки биват изчистени всяка минута. И все пак, ексфолирането спомага този процес, тъй като част от тези клетки остават върху кожата ни. При хора, склонни към акне (противно на всеобщото мнение) ексфолирането е ключово. То не е просто проблем с ежедневно трупаното замърсяване – запушването на порите играе съществена роля, а за него съответно спомагат мъртвите клетки и естественото омазняване на кожата. Премахвайки тези фактори, вие намалявате драстично шансовете акнето да се развие.

Казано накратко, ексфолирането е важна част от грижите за вашата кожа и трябва да бъде интегриран в останалата част от ритуалите ви за разкрасяване.

Как реагират различните видове кожа?

Повечето типове кожа реагират прекрасно на процедурата. При хората с мазна до смесена кожа, ексфолирането, освен другите ползи, може да допринесе за възстановяването на един по-добър баланс при производството на себум. Нормалната кожа също реагира чудесно на процедурата, стига да се изпълнява в рамките на разумното – до един път седмично. Имайте предвид, че и за трите гореописани типа кожа прекаляването с ексфолиацията води до обратен ефект – свръх-омазняване. Точно както и при ежедневната употреба на агресивни шампоани, при които косата започва да се омазнява още повече, тук кожата започва да компенсира премахването на твърде голяма част от омазняването и с отделянето на още повече мазнина.

При чувствителните кожи ексфолирането е възможно, но трябва внимателно да се провери дали продуктът е подходящ за тях. Не се доверявайте просто на етикета – разгледайте внимателно съставките, за да се уверите, че избраната от вас козметика не съдържа вещества, които могат да раздразнят кожата ви.

При хората с вече съществуващи проблеми като екзема и псориазис е препоръчително да се използват нежни ексфолианти на възможно най-естествена основа. За тях е добър вариант и да използват сухи механични методи, като сухо четкане.

При всички положения, стандартният тест за алергия може да ви свърши работа – тествайте продукта си на място с по-деликатна кожа, например сгъвката на лакътя. Ако след 24 часа не откриете проблем, то най-вероятно продуктът е съвместим с вашата кожа и може да го използвате без притеснения.

Разлики при ексфолирането на кожата на лицето и тази на тялото

Разбира се, кожата на лицето е съвсем различна от тази на тялото ви и това означава, че и методите, които използвате за ексфолиране трябва да бъдат пригодени за различните зони. Кожата на лицето е много по-мека и деликатна, така че при механично ексфолиране трябва да се действа внимателно. От своя страна, кожата на тялото в различните си части също може да е различна. Така например, кожата на гърба е доста по-груба от тази на корема и гърдите и може да се наложи да упражните малко по-силен натиск върху съответните зони.

Луфата и четките са най-често предпочитаният метод за ексфолиране на гърба, тъй като позволяват достъп до отдалечени зони. За лицето ви обаче тези средства са прекалено груби; ексфолиращите продукти на козметичната серия, която ползвате обикновено са повече от достатъчни.

Независимо от метода, вероятно ще забележите някакво зачервяване. Не се притеснявайте – в реда на нещата е. Ако забележите обаче необичайни реакции, като обриви, кървене и други незабавно спрете процедурата и при нужда се консултирайте с дерматолог. Стандартното зачервяване ще изчезне в рамките на няколко часа, особено ако третирате зоната с успокояващ продукт.

Последни публикации в блога

Тренировка с ластици – новата услуга в Este Fitness & Spa

Покрай ежедневните задачи и предизвикателства на работното място хората често забравят да спортуват и отделят по-малко време за себе си. Истината е, че тренировката е изключително важен фактор за поддържането на стройна фигура

  • спа ваучери, спа ваучер, ваучер за спа, ваучери за спа

Ваучер за спа процедури: Перфектният подарък за Коледа (част II)

Широка гама от лечебни и отпускащи терапии Професионалните терапевти в спа център Este Fitness & Spa познават отлично различните масажни техники и са усвоили изкуството на спа процедурите до съвършенство. Те владеят редица

  • спа ваучер, спа ваучери, ваучери за спа, ваучер за спа, подарък за коледа

Ваучер за спа процедури: Перфектният подарък за Коледа (част I)

Остава по-малко от месец до Коледа - любимото време от годината, когато цялото семейство се събира у дома. Приготовленията вече започнаха и много къщи блеснаха с коледна украса. Еуфорията преди настъпването на празниците

  • niance, козметика niance, niance козметика, швейцария, висококачествена козметика

Погрижете се за младежкия вид на кожата си с висококачествена козметика NIANCE

Названието „козметика“ произлиза от гръцки и в буквален превод означава изкуство за разкрасяване. Още в  Древен Египет жените са използвали съставките на различни продукти, за да поддържат красотата си. С напредването на медицината

  • функционални тренировки, кондиционни тренировки

Функционални и кондиционни тренировки за силно и стегнато тяло

Доброто здраве изисква отношение и грижа, каквито редовните тренировки и активното движение могат да осигурят. Водени от желанието за оформено и стегнато тяло, все повече хора посещават спортната зала. Положителните ефекти започват да

  • фрешове

Фрешове: 6 здравословни и вкусни напитки, които трябва да опитате

Придържането към здравословен начин на живот през есента е истинско предизвикателство. С падането на температурите прекарваме повече време вкъщи, където имаме пряк достъп до хладилник, пълен с хранителни продукти и висококалорични лакомства. Освен

  • шоков басейн. леден басейн, шоковия басейн, студен басейн, спа

Ледена свежест в шоков басейн

Спа процедурите са истинско блаженство за ума и тялото. Те са нашият идеален помощник в борбата със стреса и напрежението и ни пренасят в света на удоволствието и насладата. Луксозните спа комплекси предлагат

  • есента, тренировки през есента, упражнения през есента, най-подходящият сезон за тренировки, упражнения, фитнес

Защо есента е най-подходящият сезон за тренировки

Дъждовното и хладно време през есента намалява мотивацията за тренировки и дава превес на по-лежерните дейности у дома. За мнозина ниските температури са свързани с лошо настроение и депресия, но всъщност есента е