Серия Грижа за Кожата: Какво не знаете за ексфолирането

Home/este/Серия Грижа за Кожата: Какво не знаете за ексфолирането

Серия Грижа за Кожата: Какво не знаете за ексфолирането

Всички сме чували за ексфолиране, но дали знаем какво всъщност представлява тази процедура? Казано на най-достъпен език, това е процес, при който се отстраняват мъртвите кожни клетки от лицето и тялото, за да може новата, свежа кожа да се покаже. Това допринася тя да изглежда по-гладка, мека и блестяща.

Ексфолирането помага и при почистването на кожата от замърсявания, така че можете да прескочите етапа на почистването и директно да преминете към следващата стъпка от грижата за кожата ви.

Също така, ексфолирането придава много по-младежки вид на кожата. През зимните месеци, се наблюдава неприятната тенденция кожата да изглежда бледа и отпусната, а често поради студа – и позагрубяла. С тази процедура не само ще почистите кожата в дълбочина, ще стимулирате притока на кръв към нея, което от своя страна ще върне нормалният й цвят и ще я подготвите за по добро усвояване на последващи продукти, хидратиращи терапии или масажи.

Откъде идва ексфолирането?

Според различни източници, корените на процедурата могат да бъдат проследени до древните египтяни, прочути с ритуалите си за красота. Някои от тези ритуали са оцелели и до днес (например, модерната очна линия се счита за тяхна концепция, като в онези времена тя е била нанасяна с изгорял въглен), просто в по-модерен вид.

През Средновековието хората някак си са достигнали до идеята да ексфолират кожата си с вино, в което се съдържа винена киселина. Винената киселина е органично вещество, съдържащо се в гроздето и в някои други растения; може да се каже, че това е ранната версия на химичния пилинг, който го познаваме днес.

Важно ли е ексфолирането?

Знаете ли, че човешкото тяло премахва голяма част от мъртвата си кожа по естествен път? Около 30,000-40,000 мъртви кожни клетки биват изчистени всяка минута. И все пак, ексфолирането спомага този процес, тъй като част от тези клетки остават върху кожата ни. При хора, склонни към акне (противно на всеобщото мнение) ексфолирането е ключово. То не е просто проблем с ежедневно трупаното замърсяване – запушването на порите играе съществена роля, а за него съответно спомагат мъртвите клетки и естественото омазняване на кожата. Премахвайки тези фактори, вие намалявате драстично шансовете акнето да се развие.

Казано накратко, ексфолирането е важна част от грижите за вашата кожа и трябва да бъде интегриран в останалата част от ритуалите ви за разкрасяване.

Как реагират различните видове кожа?

Повечето типове кожа реагират прекрасно на процедурата. При хората с мазна до смесена кожа, ексфолирането, освен другите ползи, може да допринесе за възстановяването на един по-добър баланс при производството на себум. Нормалната кожа също реагира чудесно на процедурата, стига да се изпълнява в рамките на разумното – до един път седмично. Имайте предвид, че и за трите гореописани типа кожа прекаляването с ексфолиацията води до обратен ефект – свръх-омазняване. Точно както и при ежедневната употреба на агресивни шампоани, при които косата започва да се омазнява още повече, тук кожата започва да компенсира премахването на твърде голяма част от омазняването и с отделянето на още повече мазнина.

При чувствителните кожи ексфолирането е възможно, но трябва внимателно да се провери дали продуктът е подходящ за тях. Не се доверявайте просто на етикета – разгледайте внимателно съставките, за да се уверите, че избраната от вас козметика не съдържа вещества, които могат да раздразнят кожата ви.

При хората с вече съществуващи проблеми като екзема и псориазис е препоръчително да се използват нежни ексфолианти на възможно най-естествена основа. За тях е добър вариант и да използват сухи механични методи, като сухо четкане.

При всички положения, стандартният тест за алергия може да ви свърши работа – тествайте продукта си на място с по-деликатна кожа, например сгъвката на лакътя. Ако след 24 часа не откриете проблем, то най-вероятно продуктът е съвместим с вашата кожа и може да го използвате без притеснения.

Разлики при ексфолирането на кожата на лицето и тази на тялото

Разбира се, кожата на лицето е съвсем различна от тази на тялото ви и това означава, че и методите, които използвате за ексфолиране трябва да бъдат пригодени за различните зони. Кожата на лицето е много по-мека и деликатна, така че при механично ексфолиране трябва да се действа внимателно. От своя страна, кожата на тялото в различните си части също може да е различна. Така например, кожата на гърба е доста по-груба от тази на корема и гърдите и може да се наложи да упражните малко по-силен натиск върху съответните зони.

Луфата и четките са най-често предпочитаният метод за ексфолиране на гърба, тъй като позволяват достъп до отдалечени зони. За лицето ви обаче тези средства са прекалено груби; ексфолиращите продукти на козметичната серия, която ползвате обикновено са повече от достатъчни.

Независимо от метода, вероятно ще забележите някакво зачервяване. Не се притеснявайте – в реда на нещата е. Ако забележите обаче необичайни реакции, като обриви, кървене и други незабавно спрете процедурата и при нужда се консултирайте с дерматолог. Стандартното зачервяване ще изчезне в рамките на няколко часа, особено ако третирате зоната с успокояващ продукт.

Последни публикации в блога

  • главоболието

Как да преборите главоболието по естествен начин

Забързаният начин на живот е една от основните причини за появата на здравословни проблеми. През есента ежедневните задачи неминуемо се увеличават. Независимо дали работим от офиса или вкъщи, ние прекарваме почти 8 часа

  • ефективността на тренировките, фитнес

5 възможни пречки за ефективността на тренировките в залата

Редовните тренировки в спортната зала оформят стройно и стегнато тяло и заедно с това носят и редица ползи за организма. Както знаете, сред тях попадат по-добрата концентрация, намаляване на стреса, освобождаване на напрежението

  • функционална тренировка

3 основни фактора за качествена и функционална тренировка

Ежедневието ни е изпълнено с безброй предизвикателства. В забързания му ритъм понякога трудно намираме време да проведем функционална тренировка във фитнес залата,  особено ако е пълно със спортуващи и се налага да се

Шиацу масаж – от древно японско изкуство до енергизираща спа терапия

През последните месеци обръщаме сериозно внимание на своето здраве и се стремим да повишим имунната си система и да стимулираме защитните сили на организма. Това включва също пълноценна почивка и ефективен начин да

  • тренировките през лятото

6 важни правила, които да следвате при тренировките през лятото

Тренировките през лятото без съмнение са голямо предизвикателство. В сезона на дългите почивки и безгрижните дни отделяме все по-малко време за спортни занимания. Една от причините са високите температури навън, които оказват сериозно