Серия Грижа за Кожата: Какво не знаете за ексфолирането

Home/este/Серия Грижа за Кожата: Какво не знаете за ексфолирането

Серия Грижа за Кожата: Какво не знаете за ексфолирането

Всички сме чували за ексфолиране, но дали знаем какво всъщност представлява тази процедура? Казано на най-достъпен език, това е процес, при който се отстраняват мъртвите кожни клетки от лицето и тялото, за да може новата, свежа кожа да се покаже. Това допринася тя да изглежда по-гладка, мека и блестяща.

Ексфолирането помага и при почистването на кожата от замърсявания, така че можете да прескочите етапа на почистването и директно да преминете към следващата стъпка от грижата за кожата ви.

Също така, ексфолирането придава много по-младежки вид на кожата. През зимните месеци, се наблюдава неприятната тенденция кожата да изглежда бледа и отпусната, а често поради студа – и позагрубяла. С тази процедура не само ще почистите кожата в дълбочина, ще стимулирате притока на кръв към нея, което от своя страна ще върне нормалният й цвят и ще я подготвите за по добро усвояване на последващи продукти, хидратиращи терапии или масажи.

Откъде идва ексфолирането?

Според различни източници, корените на процедурата могат да бъдат проследени до древните египтяни, прочути с ритуалите си за красота. Някои от тези ритуали са оцелели и до днес (например, модерната очна линия се счита за тяхна концепция, като в онези времена тя е била нанасяна с изгорял въглен), просто в по-модерен вид.

През Средновековието хората някак си са достигнали до идеята да ексфолират кожата си с вино, в което се съдържа винена киселина. Винената киселина е органично вещество, съдържащо се в гроздето и в някои други растения; може да се каже, че това е ранната версия на химичния пилинг, който го познаваме днес.

Важно ли е ексфолирането?

Знаете ли, че човешкото тяло премахва голяма част от мъртвата си кожа по естествен път? Около 30,000-40,000 мъртви кожни клетки биват изчистени всяка минута. И все пак, ексфолирането спомага този процес, тъй като част от тези клетки остават върху кожата ни. При хора, склонни към акне (противно на всеобщото мнение) ексфолирането е ключово. То не е просто проблем с ежедневно трупаното замърсяване – запушването на порите играе съществена роля, а за него съответно спомагат мъртвите клетки и естественото омазняване на кожата. Премахвайки тези фактори, вие намалявате драстично шансовете акнето да се развие.

Казано накратко, ексфолирането е важна част от грижите за вашата кожа и трябва да бъде интегриран в останалата част от ритуалите ви за разкрасяване.

Как реагират различните видове кожа?

Повечето типове кожа реагират прекрасно на процедурата. При хората с мазна до смесена кожа, ексфолирането, освен другите ползи, може да допринесе за възстановяването на един по-добър баланс при производството на себум. Нормалната кожа също реагира чудесно на процедурата, стига да се изпълнява в рамките на разумното – до един път седмично. Имайте предвид, че и за трите гореописани типа кожа прекаляването с ексфолиацията води до обратен ефект – свръх-омазняване. Точно както и при ежедневната употреба на агресивни шампоани, при които косата започва да се омазнява още повече, тук кожата започва да компенсира премахването на твърде голяма част от омазняването и с отделянето на още повече мазнина.

При чувствителните кожи ексфолирането е възможно, но трябва внимателно да се провери дали продуктът е подходящ за тях. Не се доверявайте просто на етикета – разгледайте внимателно съставките, за да се уверите, че избраната от вас козметика не съдържа вещества, които могат да раздразнят кожата ви.

При хората с вече съществуващи проблеми като екзема и псориазис е препоръчително да се използват нежни ексфолианти на възможно най-естествена основа. За тях е добър вариант и да използват сухи механични методи, като сухо четкане.

При всички положения, стандартният тест за алергия може да ви свърши работа – тествайте продукта си на място с по-деликатна кожа, например сгъвката на лакътя. Ако след 24 часа не откриете проблем, то най-вероятно продуктът е съвместим с вашата кожа и може да го използвате без притеснения.

Разлики при ексфолирането на кожата на лицето и тази на тялото

Разбира се, кожата на лицето е съвсем различна от тази на тялото ви и това означава, че и методите, които използвате за ексфолиране трябва да бъдат пригодени за различните зони. Кожата на лицето е много по-мека и деликатна, така че при механично ексфолиране трябва да се действа внимателно. От своя страна, кожата на тялото в различните си части също може да е различна. Така например, кожата на гърба е доста по-груба от тази на корема и гърдите и може да се наложи да упражните малко по-силен натиск върху съответните зони.

Луфата и четките са най-често предпочитаният метод за ексфолиране на гърба, тъй като позволяват достъп до отдалечени зони. За лицето ви обаче тези средства са прекалено груби; ексфолиращите продукти на козметичната серия, която ползвате обикновено са повече от достатъчни.

Независимо от метода, вероятно ще забележите някакво зачервяване. Не се притеснявайте – в реда на нещата е. Ако забележите обаче необичайни реакции, като обриви, кървене и други незабавно спрете процедурата и при нужда се консултирайте с дерматолог. Стандартното зачервяване ще изчезне в рамките на няколко часа, особено ако третирате зоната с успокояващ продукт.

Последни публикации в блога

  • стречинг, стречинг упражнения

Стречинг упражненията – първата стъпка към успешна тренировка

Тренировката във фитнес залата е строго индивидуална при всеки човек. Някои предпочитат да съкращават времето за спорт и практикуват високо интензивна тренировка с много силово натоварване. Други са привърженици на по-леките упражнения с

  • пигментни петна, кожа, кожни петна, петна по кожата

Как да предотвратим появата на пигментни петна върху кожата

Горещите летни дни неудържимо ни привличат към морето, екзотичните плажове и разхлаждащите басейни. Или към красивите планински курорти. Всяка свободна минута предпочитаме да прекараме в разходки под ярките лъчи на слънцето. Мечтаем за

Как масажът „Ломи-ломи“ завладя целия свят и защо се практикува?

В разгара на лятото ви пренасяме на едно от най-екзотичните и красиви местенца по света, а именно Хавай. Загадъчните и необятни плажове привличат хиляди туристи годишно. Бурните сини вълни, невероятните залези на слънцето

Превърнете мечтата си за перфектна визия в реалност с BTL Exilis

Днешното забързано ежедневие предполага все по-честа консумация на нездравословни храни и напитки. Приемът на по-голямо количество въглехидрати и мазнини трябва да се извършва с мярка и ясно съзнание колко често човек може да

  • алкална вода

Алкална вода: от бъдещето и за бъдещето

Или как в Este Fitness & SPA  ще се погрижат за здравето и красотата ви във всичките им аспекти Всеки от нас е чувал различни твърдения по повод полезните качествата на водата

Как да съчетаем грижата за кожата с разкрасителни процедури

Ритуалите за красота са сред любимите занимания на представителките на нежния пол. Когато става въпрос за външен вид и разкрасителни процедури, жените винаги са готови да експериментират. Векове наред дамите намират начин да

  • тренировки през лятото

Съвети как да останем мотивирани за тренировки през лятото

Фитнес тренировките изискват постоянство и отдаденост. Поддържането на стройно и стегнато тяло не включва безразборно хранене и мързелуване. Обикновено зимата е сезонът, когато сме най-мотивирани да започнем да тренираме, защото времето навън е