Хамамът – екзотиката и мистичността на Ориента

Home/este/Хамамът – екзотиката и мистичността на Ориента

Хамамът – екзотиката и мистичността на Ориента

хамам, хамамът, турса баня, спа център, есте, este fitness & spa

Краят на работната седмица наближава, а вие все още нямате планове за почивните дни. Без съмнение ви предстоят рутинни задължения, свързани с домакинство или грижи за семейството, които нямат край. За съжаление, не съществува магическа пръчка, с която да се пренесем, където пожелаем, или поне засега не е открита. Но има място, при това съвсем близо, където мислите ще излетят от главата ви, отнасяйки проблемите надалеч.

Вероятно сте чували за турска баня, по-известна като хамам, но колко от вас са се докосвали до блаженството и удоволствието, което носи това място? Мнозина пренебрегват помещението, защото не са наясно как протичат процедурите вътре и какви ползи носят те на организма. Време е да разбулим тайната и да ви въведем в ритуалите, които се случват в турската баня по време на една терапия.

Традиционна и антична структура

Названието „хамам“ произлиза от арабски и в буквален превод означава горещо. Първата турската баня е построена по време на Османското владичество, а идеята за създаването е заимствана от вече съществуващите римски и византийски бани. Религията също оказва силно влияние върху строителството, защото за ислямския свят чистотата е от първостепенно значение, а водата е възприета за божествен дар. Освен обществени помещения за къпане, османците строили малки бани в стари къщи, имения и в близост до речните брегове. Хамамът се отличавал с изящна архитектура и куполообразна форма, за да може слънчевите лъчи да проникват от всички страни на помещението.

Хамамът е бил от ключово значение за поддържане на социални контакти. Това е било мястото, където се срещат различни хора, без значение от възрастта и социалното положение. Жените задължително посещавали хамама поне веднъж в седмицата, но освен да се къпят, използвали мястото за забавление и хранене. До ден-днешен се приема, че тяхната красота е свързана с процедурите, практикувани в хамама.

Днес турската баня или хамамът представлява традиционно мокро помещение, наситено с пара. То се състои от отопляеми мраморни маси, където се извършват разнообразни терапии и почистващи процедури. Топлината достига до всяка точка от тялото и отпуска мускулите, а влажността на въздуха действа изключително благоприятно на кожата.

хамам, хамамът, турска баня, спа център

Ритуали за здраве и красота

Терапиите в турската баня започват с няколкоминутно затопляне на тялото, за да се засили кръвообръщението. След това се пристъпва към ориенталски пилинг или  ексфолиращи продукти, като например кафе, чай, ориз, билки или кокос. Целта е да се отстрани повърхностният слой мъртви клетки. Пилингът подобрява общия тонус на тялото и еластичността на кожата. Ритуалът продължава с масаж, съобразен с индивидуалните нужди на посетителите. Най-известните терапии са масажът „Ломи-ломи“ с пяна, глина или водорасли, дълбокотъкънният масаж за намаляване на състоянието на хроничен стрес  и балийски масаж за енергизиране на тялото и увеличаване на притока на кръв и кислород. След приключване на процедурите цялото тяло се изплаква с топла вода, а терапевтът насочва клиента към помещение, където да се охлади и ако посетителят желае, да пие чай. Важно е да се спазва последователността от процедури и след пилинг да следва масаж, за да бъдат постигнати ефективни резултати.

Полезни действия за организма

Необходими са само няколко минути в хамама, за да почувствате физически и емоционално презаредени. Позволете на тялото да се отпусне и стресът и напрежението ще отминат. Топлината подобрява кръвообращението и по този начин подпомага достигането на повече кислород и хранителни вещества до тъканите. Високата температура провокира силно изпотяване, порите се отварят и започва процес по изхвърляне на токсини от организма. Кожата става по-гладка и мека, а белезите от акне и раздразненията постепенно изчезват.  Тялото черпи сили от мастните си запаси, за да възстанови вече консумираната енергия, и по този начин лесно се отстранят целулитните натрупвания и излишните килограми. Хамамът въздейства благоприятно и на дихателните пътища. Парата втечнява секрети и възпаления на бронхите и трахеята. Първите симптоми на настинка или грип успешно се атакуват с процедура в затопленото помещение, защото престоят изпълва тялото с тонус и енергия.

хамам, хамамът, турска баня, спа

Задължителни елементи в хамама

Пещемалът е сред традиционните елементи, които задължително се предоставят на посетителите на турската баня. Той представлява памучна кърпа, с която посетителят да увие част от тялото си или да постави върху мраморната маса, преди да легне върху нея. Друг основен детайл, задължителен за хамама, е т.нар. кесе. Някои го асоциират с копринена ръкавица, която се използва за дълбоко почистване на кожата и обикновено се практикува при ориенталския пилинг. Почистването се извършва с пяна и вода.

Ако вашето първо посещение в хамам предстои, изберете луксозен спа център, за да може да се насладите на удоволствие и релакс под грижите на професионални терапевти. Este Fitness & Spa е един от малкото спа комплекси, които напълно пресъздават автентичната обстановка в турската баня. Помещението е с характерен дизайн, кръгла форма и с четири индивидуални отопляеми мраморни маси, което го отличава от всички останали в България. Хамамът се затопля от голям котел с вода, а парата, образувана от врящата вода, излиза през малки отвори, разположени в стените. Веднъж посетите ли турската баня,  ще се влюбите в усещането за спокойствие и безгрижие. Невероятната атмосфера и загадъчност на Ориента са способни да ви омаят и пренесат в един далечен и непознат, но магичен свят.

Последни публикации в блога

  • хамамът, хамам, турска баня, спа

Хамамът – екзотиката и мистичността на Ориента

Краят на работната седмица наближава, а вие все още нямате планове за почивните дни. Без съмнение ви предстоят рутинни задължения, свързани с домакинство или грижи за семейството, които нямат край. За съжаление, не

  • стрии, премахване на стрии, стриите

Премахване на упоритите стрии по кожата – възможно ли е?

Несъвършенствата по кожата са тема табу за мнозина. По пътя към перфектната външност и подведени от предразсъдъци, хората често се подлагат на болезнени манипулации и допълнително увреждат кожата си. Няма единодушно мнение кои

  • стречинг, стречинг упражнения

Стречинг упражненията – първата стъпка към успешна тренировка

Тренировката във фитнес залата е строго индивидуална при всеки човек. Някои предпочитат да съкращават времето за спорт и практикуват високо интензивна тренировка с много силово натоварване. Други са привърженици на по-леките упражнения с

  • пигментни петна, кожа, кожни петна, петна по кожата

Как да предотвратим появата на пигментни петна върху кожата

Горещите летни дни неудържимо ни привличат към морето, екзотичните плажове и разхлаждащите басейни. Или към красивите планински курорти. Всяка свободна минута предпочитаме да прекараме в разходки под ярките лъчи на слънцето. Мечтаем за

Как масажът „Ломи-ломи“ завладя целия свят и защо се практикува?

В разгара на лятото ви пренасяме на едно от най-екзотичните и красиви местенца по света, а именно Хавай. Загадъчните и необятни плажове привличат хиляди туристи годишно. Бурните сини вълни, невероятните залези на слънцето

Превърнете мечтата си за перфектна визия в реалност с BTL Exilis

Днешното забързано ежедневие предполага все по-честа консумация на нездравословни храни и напитки. Приемът на по-голямо количество въглехидрати и мазнини трябва да се извършва с мярка и ясно съзнание колко често човек може да