10 лесни начина да подсилите своя метаболизъм

Home/este/10 лесни начина да подсилите своя метаболизъм

10 лесни начина да подсилите своя метаболизъм

Метаболизъм е понятие, което описва всички химически реакции в организма. Тези реакции поддържат тялото живо и функциониращо. Много често обаче думата метаболизъм се използва взаимозаменяемо с понятието метаболитен обмен, или калории, които изгаря организмът. И колкото по-голямо е това число, толкова повече калории изгаряте и толкова по-лесно е да намалите теглото си и да го поддържате. Да имате по-засилен обмен на веществата, означава също да имате повече енергия и да се чувствате по-добре.

И след тези няколко уводни думи, ще ви предложим 10 лесни начина да увеличите своя метаболизъм.

Приемайте много протеини при всяко хранене

Храненето може да увеличи метаболизма ви за няколко часа. Това се нарича термичен ефект на храната (TEF) и се дължи на допълнителните калории, необходими за усвояване, абсорбиране и обработка на хранителните вещества във вашата храна. Протеинът предизвиква най-голямо увеличение на TEF. Той увеличава метаболитния обмен с 15–30%, в сравнение 5–10% увеличение поради въглехидратите и 0–3% поради мазнините. Доказано е също, че протеините в храната помагат да се почувствате по-сити и да се предпазите от преяждане.

Според проведено наскоро проучване хората биха поемали около 441 калории по-малко на ден, ако протеините съставляват 30% от диетата им. Яденето на повече протеини или консумирането на протеинови напитки може също да намали забавянето на метаболизма, често свързано със загубата на мазнини.

Правете тренировки с висока интензивност

Тренировките с висока интензивност включват бързи и много интензивни серии от упражнения. Те могат да ви помогнат да изгаряте повече мазнини чрез увеличаване на метаболитния ви обмен, дори след като усилената ви физическа активност е приключила. Смята се, че този ефект е по-голям при тренировки с висока интензивност, отколкото при други видове упражнения. Още повече тези тренировки помагат изключително добре да изгаряте мазнини.

Изследване сред млади мъже с наднормено тегло е установило, че 12 седмици упражнения с висока интензивност намаляват мастната маса с 2 кг и коремната мазнина със 17%.

тренировки, висока интензивност, фитнес упражнения, метаболизъм

Вдигайте тежести

Мускулите са по-активни по отношение на метаболитния обмен, отколкото мазнините, затова изграждането на мускули може да ви помогне да подобрите своя метаболизъм. Това означава, че ще изгаряте повече калории всеки ден, дори и когато сте в покой. Вдигането на тежести реално ще ви помогне да поддържате мускулите си и да се „преборите“ с намаляването на метаболизма, което е резултат от загубата на тегло.

В рамките на проведено наскоро проучване 48 жени с наднормено тегло са били поставени на диета от 800 калории на ден, като част от тях не са извършвали никакви упражнения, аеробни тренировки или тренировки за издръжливост. След провеждането на диетата, при жените, които са правили тренировки за издръжливост, е отчетено запазване на мускулната маса, метаболизма и силата им. Другите са загубили тегло, но също така са загубили мускулна маса, като при тях е отчетено и намаление на метаболизма.

Стойте прави по-дълго време

Прекалено продължителното седене е вредно за вашето здраве. Някои здравни експерти дори наричат седенето „новото пушене“. Това отчасти се дължи на факта, че дългите периоди на седене водят до изгаряне на по-малко калории, и това може да доведе до повишаване на теглото. Всъщност, в сравнение със седенето, ако един следобед стоите прави на работа, може да изгорите допълнителни 174 калории.

Ако вашата работа е свързана със седене на бюро, опитайте се да ставате прави за кратки периоди, за да намалите продължителността на времето, през което седите. Можете също така да инвестирате в бюро, на което работите изправени.

метаболизъм, изправени, прави в офиса, хибридни бюра

Пийте повече студена вода

Хората, които пият вода вместо напитки със захар, са по-успешни в намаляването на теглото си и поддържането му. Причина за това е фактът, че напитките със захар съдържат калории, така че замяната им с вода автоматично намалява калориите, които поемате.

Любопитен факт обаче е, че питейната вода може временно да ускори метаболизма ви. Според различни изследвания пиенето на 0,5 литра вода увеличава метаболизма в покой с 10–30% за около час. Този ефект на изгаряне на калории може да бъде още по-голям, ако пиете студена вода, тъй като тялото ви използва енергия, за да я загрее до телесната температура.

Водата също така може да ви помогне да се чувствате сити. Известно е, че ако пиете вода половин час, преди да се храните, това може да ви помогне да ядете по-малко.

Проучване сред възрастни с наднормено тегло показва, че тези, които са изпивали по половин литър вода преди хранене, са намалили теглото си с 44 на сто повече от онези, които не са го правили.

Пийте зелен чай и чай оолонг

Установено е, че зеленият чай и чаят оолонг повишават метаболизма с 4–5%.

Тези чайове помагат част от мазнините, натрупани във вашето тяло, да се превърнат в свободни мастни киселини, което може да увеличи изгарянето на мазнините с 10–17 на сто.

Тъй като тези чайове са нискокалорични, пиенето им може да е добро както за отслабване, така и за поддържане на теглото. Смята се също, че техните свойства да подсилват метаболизма могат да помогнат да се предотврати т.нар. плато в загубата на тегло, което се дължи на намаляването на метаболизма при отслабване.

Според някои проучвания обаче, тези чайове не оказват влияние върху метаболизма. Така че не възлагайте големи надежди на чайовете – може да постигнете по-слаб ефект от тях или пък просто на вас да не ви действат в тази посока.

зелен чай, чай оолонг, метаболизъм, чай

Пийте кафе

Редица изследвания показват, че кофеинът в кафето може да засили метаболизма с 3–11%. Подобно на зеления чай, кафето също подпомага изгарянето на мазнините.

В същото време обаче, изглежда, това засяга повече по-слабите хора. Според проучване, кафето увеличава изгарянето на мазнините с 29% при слаби жени и само с 10% при жени с наднормено тегло.

Но въпреки всичко, въздействието на кафето върху метаболизма и изгарянето на мазнините може да допринесе за успешното отслабване и поддържане на теглото.

Яжте пикантни храни

Лютите чушки съдържат капсаицин – вещество, което може да увеличи метаболизма ви. Много хора обаче не могат да понасят тази подправка в дозите, които са необходими, за да се постигне значим ефект.

Според проведено проучване за приемането на капсаицин в приемливи дози, яденето на люти чушки изгаря около 10 допълнителни калории на хранене. За период от над 6,5 години това може да доведе до загуба на тегло от 0,5 кг за мъж със средно тегло.

Сам по себе си ефектът от добавянето на пикантни подправки към вашата храна може да е доста малък, но комбинирано с други стратегии за повишаване на метаболизма, то може да доведе до определено, макар и леко предимство.

люта чушка, пикантна храна, метаболизъм

Осигурете си добър нощен сън

Липсата на сън е свързана със сериозно увеличение на риска от затлъстяване. Това може отчасти да се дължи на негативните ефекти върху метаболизма от лишаването от сън.

Липсата на сън също води до повишени нива на кръвната захар и до повишена инсулинова резистентност, които са свързани с увеличен риск от развитие на диабет тип 2. Доказано е също така, че липсата на сън увеличава нивата на хормона на глада грелин и намалява нивата на хормона лептин, който регулира приема и разхода на енергия в организма. А това би могло да обясни защо много хора, които са лишени от сън, се чувстват гладни и водят сериозна борба с килограмите.

Заменете мазнините за готвене с кокосово масло

За разлика от другите наситени мазнини, кокосовото масло е с относително високо съдържание на средноверижни триглицериди. Тези мазнини могат да увеличат метаболизма ви повече от дълговерижните мастни киселини, намиращи се в храни като кравето масло например.

Проведено наскоро проучване показва, че средноверижните мазнини повишават метаболизма с 12%, докато дълговерижните мазнини го увеличават само с 4 на сто.

Благодарение на уникалния профил на мастните киселини в кокосово масло, замяната на някои от другите мазнини за готвене с това масло може да има известни предимства за загубата на тегло.

И в заключение, експертите твърдят, ако направите малки промени в начина си на живот и включите тези съвети във вашето ежедневие и рутинни навици, можете да подсилите метаболизма си, да отслабнете и да успеете да поддържате здравословно тегло. И не забравяйте – по-добрият обмен на веществата ще ви даде не само по-добро здраве, но и повече енергия и сила.

Последни публикации в блога

Тренировка с ластици – новата услуга в Este Fitness & Spa

Покрай ежедневните задачи и предизвикателства на работното място хората често забравят да спортуват и отделят по-малко време за себе си. Истината е, че тренировката е изключително важен фактор за поддържането на стройна фигура

  • спа ваучери, спа ваучер, ваучер за спа, ваучери за спа

Ваучер за спа процедури: Перфектният подарък за Коледа (част II)

Широка гама от лечебни и отпускащи терапии Професионалните терапевти в спа център Este Fitness & Spa познават отлично различните масажни техники и са усвоили изкуството на спа процедурите до съвършенство. Те владеят редица

  • спа ваучер, спа ваучери, ваучери за спа, ваучер за спа, подарък за коледа

Ваучер за спа процедури: Перфектният подарък за Коледа (част I)

Остава по-малко от месец до Коледа - любимото време от годината, когато цялото семейство се събира у дома. Приготовленията вече започнаха и много къщи блеснаха с коледна украса. Еуфорията преди настъпването на празниците

  • niance, козметика niance, niance козметика, швейцария, висококачествена козметика

Погрижете се за младежкия вид на кожата си с висококачествена козметика NIANCE

Названието „козметика“ произлиза от гръцки и в буквален превод означава изкуство за разкрасяване. Още в  Древен Египет жените са използвали съставките на различни продукти, за да поддържат красотата си. С напредването на медицината

  • функционални тренировки, кондиционни тренировки

Функционални и кондиционни тренировки за силно и стегнато тяло

Доброто здраве изисква отношение и грижа, каквито редовните тренировки и активното движение могат да осигурят. Водени от желанието за оформено и стегнато тяло, все повече хора посещават спортната зала. Положителните ефекти започват да

  • фрешове

Фрешове: 6 здравословни и вкусни напитки, които трябва да опитате

Придържането към здравословен начин на живот през есента е истинско предизвикателство. С падането на температурите прекарваме повече време вкъщи, където имаме пряк достъп до хладилник, пълен с хранителни продукти и висококалорични лакомства. Освен

  • шоков басейн. леден басейн, шоковия басейн, студен басейн, спа

Ледена свежест в шоков басейн

Спа процедурите са истинско блаженство за ума и тялото. Те са нашият идеален помощник в борбата със стреса и напрежението и ни пренасят в света на удоволствието и насладата. Луксозните спа комплекси предлагат

  • есента, тренировки през есента, упражнения през есента, най-подходящият сезон за тренировки, упражнения, фитнес

Защо есента е най-подходящият сезон за тренировки

Дъждовното и хладно време през есента намалява мотивацията за тренировки и дава превес на по-лежерните дейности у дома. За мнозина ниските температури са свързани с лошо настроение и депресия, но всъщност есента е