Loading...

Project Description

Невероятните ползи от плуването (всичко, което не знаете)

Плуването се появява в живота на хората преди хиляди години – може да се каже, че то е наш спътник от зората на цивилизацията. Преди хиляди години то е помагало да се оцелява, да се бориш, да се усвояват нови територии.  В Древна Гърция плуването е задължително умение за образования човек, наред с четенето, а ако не го практикува е бил нагрубяван с изказа: „Той е неграмотен – не знае да чете и да плува!“. Гърците не включват плуването древните Олимпийски игри, но практикуват този спорт често. А едно от седемте умения, които всеки средновековен рицар е трябвало да притежава освен доспехи – и плуване!

Днес плуването е най-ефектвиният комплексен спорт, който развива всички мускули, тонизира кожата, увеличава дихателния капацитет на белите дробове. Казват, че никога не е късно човек да се научи на този спорт, именно защото няма никакви ограничения за възраст и тегло. Водещо тук е желанието!

На хората ни е вродено да бъдем плувци още от самото раждане. Методът е основан на редица вродени способности при децата, произтичащи от вътрешно-утробното им развитие, които се закрепват и усъвършенстват по време на занятията. Съвместното къпане на бебето с майката е ежедневен ритуал при много племена и народности живущи в подходящи климатични условия. От 40-те години на 20 век плуването при бебетата задълбочено се изучава в медицината и педагогиката. Активните движения във водата укрепват костната система на новородените, подобряват кръвообращението и дишането, нормализира се мускулния тонус, формират важни двигателни умения.

Съществуват редица причини, които могат да ви запалят по плуването.

Една от тях е простичка и лесна: плувайки системно, човек удължава живота си. Естествено няма сила, която да ни спаси от неизбежния край, но въпреки всичко, плуването върви смело срещу преждевременната смърт.
Различни проучвания показват, че при плувците има до 50% по-ниска смъртност, отколкото при хората, които тичат, ходят или такива, които не се занимават с никакви аеробни кардио тренировки.

Друга, много добра причина да започнете да се занимавате с плуване е, че чрез този вид спорт се намалява драстично стресът, увеличава се функцията на белите дробове, а също така и на мозъка. Освен това плуването:

–  потиска симптомите на астма.

–  нормализира телесната маса.

–  подсилва и сърдечната дейност.

–  подобрявате гъвкавостта на тялото си.

–  повишава както тонусът, така и мускулната дейност.

–  при плувците има до 50% по-ниска смъртност.

–  възстановителните свойства на водата водят до изчистване и изглаждане на кожата.

–  плуването развива белите дробове и подобрява работата на дихателната система.

–  плуването изгаря калории. Ако на ден прекарвате по 30-40 минути в басейна, то –  със сигурност бързо ще достигнете желаното тегло. Плуването е в състояние да изгори толкова калории, колкото алпинизма и аеробиката.

–  водните упражнения са в състояние на нормализират кръвното налягане и да подобрят кръообръщението.

Ако упражненията във фитнеса са ви вече омръзнали – скачайте в басейна!
За любители на този спорт или за тези, които те първа ще вкусят от него и държат на чистотата и  комфорта в басейна, Есте Фитнес & Спа е на Ваше разположение! Желаещите да усвоят начални плувни уменията или пък да усъвършенстват вече придобитите могат да използват услугите на персонален инструктор.Комплексът разполга със закрит плувен басейн с размери 18 х 7 х 1,50 м и температура на водата 29 C.

В непосредствена близост до басейна е разположено уникално за град София 16-местно джакузи с 12 седящи места (с воден масаж на гръб и крака) и 4 лежанки за перлен (въздушен) масаж. Температурата на водата е 36 C. Използваният метод за дезинфекция е чрез UV лампа и кислород.

В непосредствена близост до басейна е разположено уникално за град София 16-местно джакузи с 12 седящи места (с воден масаж на гръб и крака) и 4 лежанки за перлен (въздушен) масаж. Температурата на водата е 36 C. Използваният метод за дезинфекция е чрез UV лампа и кислород.

Освен това, друго интересно съоръжение е леденият басейн (Ice pool).

Контрастните температури, редуването на топло и студено, помагат за стимулиране на кръвообращението,  дава на човек бодрост и енергия, смомага за изгарянето на калориите и целулита, изгражда защита срещу вирусите, настинките и простудите. Закаляването чрез студ е много стара традиция. Още в древността традиционните римски бани са имали фригидариум, който римляните посещавали преди да се потопят в басейна с топлата вода.