Loading...

Project Description

Ароматерапията или какво може би не знаете за нея

Ароматерапията несъмнено доби голяма популярност в последно време и това се дължи както на доказания ефект от нейното приложение, така и на приятните усещания и емоции, които етеричните масла и специфичната техника на похватите предизвикват в нас.

Какво представлява Ароматерапията

Ароматерапията е вид алтернативна медицина, която използва ароматни етерични масла за справянето с редица здравни проблеми или пък предотвратявенто на други. Лечебните свойства на тези терапевтични масла, се проявяват при вдишване или втриване в кожата. Различни култури още от дълбока древност са познавали този метод и природолечителите успешно са използвали ароматните етерични масла за справяне с болестите, ползвайки тяхното антибактериално и противовъзпалително действие.

В основата на ароматерапията е залегнала идеологията, че с ароматите не се лекуват симптомите на болестта, а се оказва благотворно действие върху целия организъм. Изборът на конкретно масло е комплексен и зависи основно от проучените и описаните ефекти, които се очакват след прилагането му. За да се получи достоверна информация за маслата, техните свойства и начини за най-ефективно прилагаме, е задължително да се потърси консултация от професионален ароматерапевт.

Как се добиват етеричните масла?

Етеричните масла, използвани за ароматерапия се извличат от най-различни растения – билки, цветя, корени и дървета, които растат в различни части от света. Те имат изпитано, мощно въздействие върху физическото, психическото и емоционалното ни благосъстояние.

Активните съставки се извличат директно чрез обработване на растенията, които ги съдържат. Съществуват 4 основни метода за добиване – извлек чрез дестилация, чрез разтворители, чрез поглъщатели и механично.

Поради изключително силната концентрация, етеричните масла винаги се разреждат. В ароматерапията, различните аромати обикновено се комбинират с така наречените базови масла, като например кокосово масло, бадемово масло, масло от жожоба и редица други такива. Обикновено базовите масла са нерафинирани и също се извличат от растения, ядки, семена, цветя и дори зеленчуци (като например морков и авокадо).

В днешно време лесно може да открият повече от 40-50 вида терапевтични етерични масла в специализираните магазини и онлайн в България. Някои от най-популярните са тези, които всеки от нас познава –  роза, чаено дърво, невен, лавандула и мента. Това са примери за аромати, които на практика ползваме във всичко.

Най-чести начини за прилагане на Ароматерапия

Едно изследване показва, че хората, които практикуват ароматерапия у дома най-често използват ароматерапевтични свещи или вана с аромати.

Практиката познава, също така, и различни други начини за прилагане на етеричните масла, за да може техните благотворни качества да се оползотворят максимално. Когато става въпрос за лекуване, най-често се прилагат инхалации, компреси и вани. Масажът с такива масла не е приложим при някои заболявания, но при други оказва неоценимо въздействие и води до видимо подобряване. Третирането през кожата позволява лесно и бързо достигане до центъра на проблема.

Възможно е използването и на Арома лампа. Чрез нея се гарантира разпространение на аромата в цялото помещение, в което е поставена и въздействие върху всички хора, които се намират там. Лампата парира и опасността от микроорганизмите във въздуха. Правилното съчетание на маслата и техните аромати със сигурност допринасят за добро и оптимистично настроение и отпращат надалеч стреса и депресията.

Кой има най-голяма полза от Ароматерапията?

Ароматерапията е изследвана и прилагана върху широк спектър от здравословни проблеми, включително някои тежки заболявания, при които се прилага като допълнителна терапия с благоприятни резултати. Ето няколко примера:

 • Хроничен стрес и безпокойство
 • Паническо разстройство
 • Депресия
 • Безсъние и общи проблеми със съня
 • Болки в ставите и мускулите
 • Дихателни възпаления
 • Проблеми с хранителния тракт
 • Синдроми съпътстващи менопаузата
 • Кожни проблеми и възпаления
 • Хронична умора
 • Проблеми с кръвното налягане
 • Ракови заболявания

 

Множеството проучвания, които се правят напоследък откриват все повече нови свойства на терапевтичните масла. Ето само някои от тях: стимулиращ или пък успокояващ ефект, значително укрепване на имунната система, благотворен ефект върху централната нервна система, детокс и антистрес въздействие и много други. От ключово значение обаче е качеството на етеричното масло и правилното му използване.

Според изследване, проведено от PDQ най-честите причини пациенти и терапевти да се обърнат към ароматерапията е нуждата за успокояване на различни видове болки, подобряване качеството на съня, редуциране симптомите на стрес, депресия и меланхолия и оздравителен ефект при травми.

Алтернативни процедури като ароматерапия се предлагат в множество терапевтични кабинети, масажни центрове, клиники, СПА комплекси и дори в някои по-авангардни офис среди.

Няколко интересни факта за Ароматерапията

 • Преди 2,500 години Хипократ е препоръчвал ароматичните бани като превантивно и укрепващо здравето средство.
 • Около I-ви век сл.н.е. прочутият лекар и философ  Диоскурид споменава някои от неговите трудове за благоприятното действие на етеричните масла и по-точно маслата от кардамон, канела, фенел, босилек, хвойна, бор, роза, розмарин и чубрица.
 • Етеричните масла са използвани от древните египетски свещеници по време на религиозни церемонии и също така като противовъзпалителни средства.
 • След  XVII век изследователите започнали да използват растителни извлеци в техните опити, описвайки резултатите в тогавашните медицински издания. Френски и немски лекари започнали да използват ароматерапията при случаи на отворени рани и туберкулоза.
 • Френските войници, завърнали се у дома след Първата световна война, били третирани с ароматни масла за лекуване на рани и подобряване на психическото им състояние.

Ако и вие искате да постигнете психическо и физическо благосъстояние, благодарение на невероятните свойства от ароматерапията, може да запазите час за процедурата при нашите специалисти всеки ден между 7:00 и 22:00 часа в Este Fitness & Spa.