Аюрведа – тайната на щастието, здравето и дълголетието

Home/este/Аюрведа – тайната на щастието, здравето и дълголетието

Аюрведа – тайната на щастието, здравето и дълголетието

аюрведа

В продължение на хиляди години древните народи по света са изследвали лечебните свойства на различни растения. Натрупаните познания са се предавали от поколение на поколение, достигайки успешно до наши дни. Една от най-древните системи за природна медицина, която днес широко се практикува по целия свят, се нарича Аюрведа. Тя произлиза от Индия и се заражда преди повече от 5 хилядолетия. Мистичната наука е насочена към здравословния начин на живот и прилагането на терапии, свързани с тялото, ума и душата.

Аюрведа се практикува изцяло с природни средства – масла и билки. Вярва се, че древната индийска наука може да излекува всяка болест, използвайки единствено лечебни растения. Системата за природна медицина е насочена към постигане на дълъг и пълноценен живот, изпълнен със здраве и душевно спокойствие. Практикуващите Аюрведа се придържат към основни и дълбоко залегнали в учението им принципи. Според него в природата съществуват 5 основни елемента, които оказват влияние върху здравословното състояние, отношенията и темперамента на всеки човек. Когато тези елементи се обединят, те се разпределят в 3 вида енергии. За да практикувате успешно Аюрведа, е необходимо да се потопите в дълбините на учението за видовете елементи и типовете енергии. Днес ще поставим основата на най-важните компоненти, които са залегнали в аюрведическата философия.

Правилно хранене според Аюрведа

Храненето заема основен дял в аюрведичната медицина и се основава на правила, свързани с начините на приготвяне и консумиране на храната. Домашно приготвената храна, според разбиранията на древната наука, помага за по-лесно храносмилане и зарежда организма с много енергия и сила. Готвенето трябва да се извършва бавно, за да не се промени природата на хранителните съставки. Независимо какъв уред се използва в кухнята, индийската система препоръчва храната винаги да се консумира топла.

Според правилата за хранене на Аюрведа трябва да се ползват единствено пресни продукти, които не съдържат консерванти или оцветители. Храненето трябва да се извършва бавно, без да се прекалява с обема на порциите. Храната е от огромно значение за протичане на нормалните телесни функции в организма. Лошо изградените навици по време на хранене могат да превърнат всяко ястие в източник на токсини, а поставянето на храна в хладилника да премахне нейните ценни хранителни вещества. През зимата Аюрведа препоръчва да се консумират повече храни, богати на протеини и мазнини.

аюрведа, хармония

Начини за постигане на хармония чрез Аюрведа

В днешно време ежедневието ни е изпълнено с много напрежение, динамика и високи нива на стрес, които влияят отрицателно върху процесите в тялото и ума. Поддържането на естествения баланс в организма зависи от фактори като качествен сън, добра храна, почивка и духовни дейности. Практикуващите Аюрведа вярват, че един човек може да постигне хармония само когато полага грижи за своето тяло и кожа, тъй като кожата е най-големият по площ орган в човешкото тяло. По тази причина учението препоръчва парната баня, като изключително полезен метод за освобождаването на тялото от токсини. Процедурата има лечебни свойства за кожата и дихателните пътища, а терапиите в парната баня успокояват тялото и пречистват душата.

За постигане на баланс, вътрешна хармония и щастие в Аюрведа редовно се практикуват йога практики. Йога и Аюрведа всъщност са две тясно свързани духовни науки, които произхождат от Индия. И двете предлагат техники за релаксация, които доказано облекчават хронични болки и помагат на организма да се справи с различни заболявания. Йога практиката повишава жизнената енергия и влияе позитивно върху нервната система. Всяка терапия доказано засилва имунитета и забавя процесите на стареене в тялото.

масажи, снехана масаж, аюрведа масажи

Масажите в учението Аюрведа

Аюрведичните терапии водят до повишаване на жизнеността, укрепване на имунната система и правилното функциониране на тялото и ума. Процедурите помагат за премахване на енергийните блокажи в тялото и се извършват в някои изискани спа центрове в страната. Една от най-известните терапии, практикувана в Индия от преди повече от 5000 години, носи името Широдара. Масажът се извършва от специално обучен терапевт с помощта на затоплено олио. За успешното му прилагане е необходимо предварително затоплено помещение, където се пази пълна тишина по време на масажа. Широдара помага при лечение на безсъние, депресия, тежки главоболия и загуба на концентрация. Основно се практикува за освобождаване на стреса, тревожността и успокояване на мисълта.

Терапията на тялото с топли масла в Аюрведа се нарича Абхианга. Тя често се използва и под името Снехана, което в превод означава „масло и любов“. Снехана е името и на друг разпространен аюрведичен масаж, който се извършва с горещи билкови торбички със съдържание от специално подбрани лечебни растения и подправки. Масажът се практикува с цел извличане на токсините от тялото и стимулиране на  детоксикацията на организма. Процедурата помага за изчистване на негативната енергия и подобряване на общото емоционално състояние.

Ако мистичното индийско учение е привлякло вашия интерес, винаги може да намерите допълнителна информация за него в специализираната литература. А ако искате да се насладите на аюрведични терапии и масажи,  заповядайте в спа център Este Fitness & Spa. Всяка процедура се извършва от обучен професионален терапевт. Започнете новата 2020 година с различна, полезна и успокояваща терапия.

Последни публикации в блога

  • вип ритуали, селекция вип ритуали

Селекция от ВИП ритуали в Este Fitness & Spa

Изборът на първокласни спа процедури може да се окаже истинско предизвикателство за ценителите на незабравимите спа преживявания. Особено, ако търсите перфектното място за пълноценна почивка, релакс и спокойствие, в съчетание с изискана атмосфера

  • кожата през пролетта

5 съвета как да се погрижите за кожата през пролетта

Пролетта настъпи и независимо от постоянните температурни промени, съвсем скоро ще имаме възможността да се насладим на по-дълги и слънчеви дни. Колкото и нетърпеливо да очакваме затоплянето на времето е важно да си

  • във форма, във форма след празниците

Във форма след празниците: мисията е възможна

Дългоочакваните майски празници носят много настроение, свежест и радост. Те са посветени на срещите с близки и приятели, слънчевите разходки сред природата и  празненствата с отрупани маси. И колкото и да се стремим

  • йога или пилатес

Йога или пилатес – как да изберете по-подходящата практика за вас

В разгара на пролетта обикновено се ориентираме към подходящи спортни активности за стягане и оформяне на тялото. Има няколко тренировки, които са предназначени за извайване на фигурата и подобряване на силата и издръжливостта.

Билков масаж „Снехана“: лечебна и релаксираща терапия за ума и тялото

Природната медицина придобива все по-широка популярност у нас и редица билки и растения се употребяват за лечебни цели. В основата на използването на естествени природни средства за лечение е залегнала и философията на

Как да се справим с обривите и акнето, причинени от носенето на защитни маски

Носенето на защитни маски е част от превантивните мерки срещу разпространението на коронавирус. Въпреки че е абсолютно задължително да се поставя маска, много дерматолози наблюдават различни кожни раздразнения на лицето, особено при хората