Йога или пилатес – как да изберете по-подходящата практика за вас

Home/este/Йога или пилатес – как да изберете по-подходящата практика за вас

Йога или пилатес – как да изберете по-подходящата практика за вас

В разгара на пролетта обикновено се ориентираме към подходящи спортни активности за стягане и оформяне на тялото. Има няколко тренировки, които са предназначени за извайване на фигурата и подобряване на силата и издръжливостта. Сред тях попадат и така разпространените йога практика и пилатес. Вероятно част от вас са посещавали йога или пилатес поне веднъж. Но със сигурност има и такива, за които двата спорта са далечни и непознати. Затова днес ще ви разкажем какви са основните прилики и разлики между двете активности и коя ще бъде по-ефективна за вас спрямо целите, които сте си заложили.

Йога или пилатес: накратко за практиките

Йога е древно учение, което се заражда в Индия преди повече от 5000 години. То е въведено като начин за постигане на вътрешен баланс, мир и хармония и позволява на практикуващите да усетят пълен контрол върху мислите, чувствата и сетивата си. Години по-късно учението е пренесено и в съвременните спортни зали и всеки желаещ да се докосне до тази интересна терапия вече има възможност да го направи.  В йога практиката се използват различни техники за медитация и освобождаване на напрежението. Те включват упражнения разтягане и координация на тялото,  интензивни дихателни техники, както и комплексни движения за натоварване на всички мускули в тялото. Съществуват различни йога упражнения в зависимост от здравословното състояния и уменията на практикуващите. Познати у нас са хатха йога, която акцентира върху дишането и релаксацията, винася йога, свързана с динамика, движение и концентрация, ин йога, посветена на вътрешния покой и психическото и физическо разтоварване и др.

За разлика от йога практиката, пилатес е спорт, който се причислява повече към рехабилитацията и гимнастиката и възниква много по-късно. В основата му стоят упражнения за увеличаване на мускулната сила и тонуса, както и постигане на баланс, концентрация и гъвкавост. Пилатес системата много се доближава до някои йога практики. Неговото голямо предимство е, че дори при начинаещи спортуващи вероятността от травми и наранявания е много малка, защото плавните и леки движения се извършват с голяма точност и контрол. Освен това има голямо разнообразие от серии с упражнения, които се повтарят в определена периодичност. При пилатес има два основни вида упражнения. Едните се изпълняват с помощта на специално оборудване, което осигурява подкрепа на тялото при някои упражнения за разтягане и подпомага правилното движение на тялото. Другите тренировки се практикуват в зала с постелка или топка, която спомага за постигане на стабилност и упора.

Йога или пилатес: за какви цели са подходящи двете практики

За да започнете една тренировка, значи предварително трябва да сте си поставили конкретни цели – намаляване на тегло, укрепване на мускулатурата, подобряване на издръжливостта и концентрацията или много други. Затова преди да резервирате час за йога или пилатес е важно да знаете с какво те ще допринесат за вашето здраве и благосъстояние. Всяка йога практика определя същоста на практикуващия. Ако сте динамичен тип, то несъмнено ще помислите че Виняса йога е това, което ще ви допадне, а всъщност за да се балансирате, е по добре ако изберете по релаксираща йога практика.

Прекрасно съчетание също е фитнес практикуващите да намират време от 1 до 2 йога или пилатес практики в седмицата.

Йога терапията е отлично средство за повишаване на гъвкавостта на мускулите и ставите. Това е изключително важно особено при продължително застояване у дома или продължителна работа пред компютър. Има различни йога пози, които изискват по-голям обхват на движение и това позволява добро разтягане на тялото. Стойката също се коригира, а проблемите с гръбначния стълб намаляват. Упражненията, в включват стречинг, разтоварват мускулите и освобождават сковаността и напрежението. Наред с  подобряване на баланса и гъвкавостта, йогата още помага при контролиране на теглото. По време на практикуване на древното учение човек преосмисля разбиранията за тялото и неговите нужди и намалява количеството храна, която консумира. За по-бързи резултати може да се практикува йога в затоплено помещение, където калориите се изгарят по-бързо. Ако вашата цел е намаляване на стреса и напрежението и постигане на вътрешен мир, йога практиката е изключително подходяща за вас. През цялото време както ума, така и тялото са в пълна медитация и така без съмнение премахва стреса, натрупан през динамичното ежедневие.

Колкото и да мечтаем за стройно и стегнато тяло, без спортуване и хранителен режим трудно можем да го постигнем. За това пък с посещение на спортната зала и пилатес тренировка няколко пъти в седмицата постепенно ще изваете тяло и мускулите ще бъдат по-оформени. Повечето пилатес упражнения са фокусирани върху укрепване на коремната област и постепенно прибиране и стягане на корема. Друго предимство от пилатес практиката е зареждане на организма със сили и енергия. Изпълнението на различни серии води до подобрена циркулация на кръвта в тялото и тонизиране на тялото. Някои програми от пилатес са изключително подходящи за увеличаване на концентрацията. Защото както при рехабилитацията, така и при тази активност се изисква прецизност и фокусиране при изпълнението.

Основни разлики между йога и пилатес

Йога или пилатес? На първо място можем да посочим дишането, защото при йога това е основен метод за постигане на релаксация и медитация. Практиката помага да контролираме дишането си и да използваме максималния капацитет на белите дробове. А това увеличава енергията и жизнеността. Процесите на дишане и издишване при пилатес тренировката по-скоро улесняват изпълнението ѝ и дават много енергия на тялото. Също така двете тренировки се различават и по динамиката на изпълнение. При пилатес има по-голяма интензивност, въпреки че упражненията се изпълняват нежно и плавно. Йогата е терапия, която поначало е по-статична, за да се постигне душевна хармония. Както ви споменахме още в началото, при пилатес тренировките могат да се използват и различни уреди, които да подпомогнат изпълнението на упражненията.

Въпреки че двете тренировки много си приличат, фокусът при йога практиката е върху обединението на тялото, ума и духа, докато пилатес е свързан с баланса между силата и гъвкавостта. Кое от двете активности ще изберете зависи изцяло от вашата нагласа, цел и желание. Ние можем да ви предложим индивидуално или групово йога или пилатес занимание в нашето студио в спа център Este Fitness & Spa. На ваше разположение ще бъдат професионалните ни инструктори, които ще ви насочат към правилното изпълнение на всяко упражнение и ще бъдат неразделна част от вашата ефективна тренировка.

Йога или пилатес? Изборът е ваш!

Последни публикации в блога

  • вип ритуали, селекция вип ритуали

Селекция от ВИП ритуали в Este Fitness & Spa

Изборът на първокласни спа процедури може да се окаже истинско предизвикателство за ценителите на незабравимите спа преживявания. Особено, ако търсите перфектното място за пълноценна почивка, релакс и спокойствие, в съчетание с изискана атмосфера

  • кожата през пролетта

5 съвета как да се погрижите за кожата през пролетта

Пролетта настъпи и независимо от постоянните температурни промени, съвсем скоро ще имаме възможността да се насладим на по-дълги и слънчеви дни. Колкото и нетърпеливо да очакваме затоплянето на времето е важно да си

  • във форма, във форма след празниците

Във форма след празниците: мисията е възможна

Дългоочакваните майски празници носят много настроение, свежест и радост. Те са посветени на срещите с близки и приятели, слънчевите разходки сред природата и  празненствата с отрупани маси. И колкото и да се стремим

  • йога или пилатес

Йога или пилатес – как да изберете по-подходящата практика за вас

В разгара на пролетта обикновено се ориентираме към подходящи спортни активности за стягане и оформяне на тялото. Има няколко тренировки, които са предназначени за извайване на фигурата и подобряване на силата и издръжливостта.

Билков масаж „Снехана“: лечебна и релаксираща терапия за ума и тялото

Природната медицина придобива все по-широка популярност у нас и редица билки и растения се употребяват за лечебни цели. В основата на използването на естествени природни средства за лечение е залегнала и философията на

Как да се справим с обривите и акнето, причинени от носенето на защитни маски

Носенето на защитни маски е част от превантивните мерки срещу разпространението на коронавирус. Въпреки че е абсолютно задължително да се поставя маска, много дерматолози наблюдават различни кожни раздразнения на лицето, особено при хората