Как масажът „Ломи-ломи“ завладя целия свят и защо се практикува?

Home/este/Как масажът „Ломи-ломи“ завладя целия свят и защо се практикува?

Как масажът „Ломи-ломи“ завладя целия свят и защо се практикува?

ломи ломи

В разгара на лятото ви пренасяме на едно от най-екзотичните и красиви местенца по света, а именно Хавай. Загадъчните и необятни плажове привличат хиляди туристи годишно. Бурните сини вълни, невероятните залези на слънцето и мистичните тропически острови носят на посетителите пълна релаксация.

За Хавайските острови се носят много легенди. Една от тях гласи, че древните шамани изцелявали болните и пренасяли любов и тайнствена сила чрез лечебен масаж, който наричали „Ломи-ломи“. Шаманите били пазители на свещените знания и ги предавали от поколение на поколение. Приемало се, че чрез ръцете си те пренасяли благословията на боговете. Името на масажа свързвали с успокоение, разнежване, отпускане. Според друга легенда, когато древните полинезийски заселници достигнали до Хавай, те завещали на местните жители своята тайна за свързване на тялото и духа – древен масаж, който впоследствие наричат „Ломи-ломи“. Практикуването му се е осъществявало под ритъма на традиционни танци, а хората го възприемали като свещен ритуал. За щастие, днес масажът „Ломи-ломи“  е познат по целия свят и успешно се практикува у нас. Вярва се, че той успокоява душевните терзания, освобождава напрежението и отпуска тялото.

Техника при извършване на ритуала

Възприети са различни подходи при изпълнение на „Ломи-ломи“ – при абсолютна тишина или под звуците на приятна и успокояваща музика, от един масажист или от двама. Ритуалът започва с полагане на длани върху гърба на масажирания и леки и нежни вълнообразни движения върху тялото. Те трябва да наподобяват въображаем танц, в който терапевтът използва ръцете си от върха на пръстите до лакътя. Постепенно движенията ускоряват своята динамика, на някои места дори е позволен лек натист върху определени точки, за които масажистът усети, че предизвикват напрежение у клиента. При тази процедура в тялото навлиза позитивна енергия и го изпълва изцяло. По време на масажа предмишниците се движат по цялото тяло – от върха на раменете до стъпалата.

В Хавай „Ломи-ломи“ се практикува и върху коремната област, защото древните жители са приемали, че дебелото черво е част от душата на човек.

Продължителността на масажа е около час, като много често се практикува в турска баня за пълно отпускане и хармония. По желание, може да се използва пяна, водорасли или глина. Важно е да се подчертае, че ритуалът не може да се извършва от всеки. Este Fitness & Spa разполага с най-добрите професионалисти, които години наред усвояват техниките на масажа.

ломи ломи, турска баня

Полезни действия на „Ломи-ломи“

Основната цел на ритуала е постигане на хармония и разтоварване на напрежението. Ползите от него несъмнено са много, но тук ще посочим най-основните.

Масажът се използва за намаляване на стреса и умствената отмора, при емоционални смущения и непрекъснат стрес. Практикува се още при мускулни и ставни болки, причинени вследствие на травми или наранявания. Чрез стимулиране на правилното функциониране на различни органи и мускули в тялото се засилват процесите по създаване на енергия в организма. Масажът освобождава нервните пътища и води до състояние на спокойствие за цялото тяло и за духа. Доказано е, че главоболието, причинено от стрес, също може да бъде положително повлияно. Чрез стимулиране на потока енергия се създава по-добро кръвообръщение и балансиран метаболизъм. Неслучайно терапевтът използва ръцете си от върха на пръстите до лакътя. Освен това, той предварително проучва индивидуалните нужди на клиента, за да предотврати състоянието на дискомфорт и отпадналост. След масажа клиентът се чувства отпочинал и изпълнен с енергия, а защитните сили на организма са стимулирани.

Мистични разкрития за масажа „Ломи-ломи“

В Древността е било възприето преди извършване на масажа да се прочита специална молитва. Тя разкривала дълбоко пазени природни тайни, а силата ѝ била толкова мощна, че отключвала невероятен прилив на енергия в помещението, където се практикувал ритуалът. След прочитане на молитвата лечителят-терапевт придобивал невероятна сила, която му позволявала чрез дланите си да пренесе любов и топлина по цялото тяло на масажирания.

Смята се, че масажът възвръща щастието при хората, които са белязани от липса на внимание и обич. Той им помага да се справят с депресията, стреса и паник атаките. Не е случайно, че след „Ломи-ломи“ тялото и душата намират хармония. Масажът е с изключително силен релаксиращ ефект. Само една процедура се равнява на почивка от няколко дни.

Дали наистина един масаж е способен да дари тялото с любов и нежна грижа? Да, твърдят хората, запленени от мистичния „Ломи-ломи“. А ние смятаме, че си струва да опитаме. След дълъг и изморителен ден на работа, през уикендите или по време на лятната ваканция можем да си позволим един час за освежаваща и релаксираща процедура. Е, не можем да се пренесем в Хавай, но можем да отключим древната сила на шаманите и лечителите, които са населявали тропическите острови там.

Последни публикации в блога

  • тайландски масаж

Тайландски масаж – тайната на пълната хармония между тялото и душата

Масажът е сравним с истинското произведение на изкуството. Той изисква талант, концентрация и дългогодишен опит, докато се получи съвършен резултат. Редица масажни техники се практикуват и усъвършенстват в продължение на хиляди години с

  • безсъние

Безсъние: 5 ефективни начина да се преборим с него

Смяната на сезоните може да окаже сериозно влияние върху човешкия организъм. Умората и напрежението често са породени от липсата на сън и невъзможност да осигурим на тялото си пълноценна почивка. Безсънието, освен че

Как да се преборите с есенните алергии, без да приемате лекарства

С настъпването на есента продължаваме да се радваме на слънчево време. Разходките в близкия парк остават любимо следобедно занимание, а топлите есенни цветове правят пейзажа още по-красив. За мнозина обаче с настъпване на

  • фитнес инструктор, личен инструктор, персонален инструктор, фитнес

Защо тренировката с личен фитнес инструктор е по-ефективна?

Всеки знае, че редовните физически упражнения помагат за поддържане на тонус, отлично здравословно състояние и създаване на перфектна фигура. Удовлетворението от получените резултати е несравнимо, а комплиментите за външния вид не закъсняват. За

  • хамамът, хамам, турска баня, спа

Хамамът – екзотиката и мистичността на Ориента

Краят на работната седмица наближава, а вие все още нямате планове за почивните дни. Без съмнение ви предстоят рутинни задължения, свързани с домакинство или грижи за семейството, които нямат край. За съжаление, не

  • стрии, премахване на стрии, стриите

Премахване на упоритите стрии по кожата – възможно ли е?

Несъвършенствата по кожата са тема табу за мнозина. По пътя към перфектната външност и подведени от предразсъдъци, хората често се подлагат на болезнени манипулации и допълнително увреждат кожата си. Няма единодушно мнение кои