Как масажът „Ломи-ломи“ завладя целия свят и защо се практикува?

Home/este/Как масажът „Ломи-ломи“ завладя целия свят и защо се практикува?

Как масажът „Ломи-ломи“ завладя целия свят и защо се практикува?

ломи ломи

В разгара на лятото ви пренасяме на едно от най-екзотичните и красиви местенца по света, а именно Хавай. Загадъчните и необятни плажове привличат хиляди туристи годишно. Бурните сини вълни, невероятните залези на слънцето и мистичните тропически острови носят на посетителите пълна релаксация.

За Хавайските острови се носят много легенди. Една от тях гласи, че древните шамани изцелявали болните и пренасяли любов и тайнствена сила чрез лечебен масаж, който наричали „Ломи-ломи“. Шаманите били пазители на свещените знания и ги предавали от поколение на поколение. Приемало се, че чрез ръцете си те пренасяли благословията на боговете. Името на масажа свързвали с успокоение, разнежване, отпускане. Според друга легенда, когато древните полинезийски заселници достигнали до Хавай, те завещали на местните жители своята тайна за свързване на тялото и духа – древен масаж, който впоследствие наричат „Ломи-ломи“. Практикуването му се е осъществявало под ритъма на традиционни танци, а хората го възприемали като свещен ритуал. За щастие, днес масажът „Ломи-ломи“  е познат по целия свят и успешно се практикува у нас. Вярва се, че той успокоява душевните терзания, освобождава напрежението и отпуска тялото.

Техника при извършване на ритуала

Възприети са различни подходи при изпълнение на „Ломи-ломи“ – при абсолютна тишина или под звуците на приятна и успокояваща музика, от един масажист или от двама. Ритуалът започва с полагане на длани върху гърба на масажирания и леки и нежни вълнообразни движения върху тялото. Те трябва да наподобяват въображаем танц, в който терапевтът използва ръцете си от върха на пръстите до лакътя. Постепенно движенията ускоряват своята динамика, на някои места дори е позволен лек натист върху определени точки, за които масажистът усети, че предизвикват напрежение у клиента. При тази процедура в тялото навлиза позитивна енергия и го изпълва изцяло. По време на масажа предмишниците се движат по цялото тяло – от върха на раменете до стъпалата.

В Хавай „Ломи-ломи“ се практикува и върху коремната област, защото древните жители са приемали, че дебелото черво е част от душата на човек.

Продължителността на масажа е около час, като много често се практикува в турска баня за пълно отпускане и хармония. По желание, може да се използва пяна, водорасли или глина. Важно е да се подчертае, че ритуалът не може да се извършва от всеки. Este Fitness & Spa разполага с най-добрите професионалисти, които години наред усвояват техниките на масажа.

ломи ломи, турска баня

Полезни действия на „Ломи-ломи“

Основната цел на ритуала е постигане на хармония и разтоварване на напрежението. Ползите от него несъмнено са много, но тук ще посочим най-основните.

Масажът се използва за намаляване на стреса и умствената отмора, при емоционални смущения и непрекъснат стрес. Практикува се още при мускулни и ставни болки, причинени вследствие на травми или наранявания. Чрез стимулиране на правилното функциониране на различни органи и мускули в тялото се засилват процесите по създаване на енергия в организма. Масажът освобождава нервните пътища и води до състояние на спокойствие за цялото тяло и за духа. Доказано е, че главоболието, причинено от стрес, също може да бъде положително повлияно. Чрез стимулиране на потока енергия се създава по-добро кръвообръщение и балансиран метаболизъм. Неслучайно терапевтът използва ръцете си от върха на пръстите до лакътя. Освен това, той предварително проучва индивидуалните нужди на клиента, за да предотврати състоянието на дискомфорт и отпадналост. След масажа клиентът се чувства отпочинал и изпълнен с енергия, а защитните сили на организма са стимулирани.

Мистични разкрития за масажа „Ломи-ломи“

В Древността е било възприето преди извършване на масажа да се прочита специална молитва. Тя разкривала дълбоко пазени природни тайни, а силата ѝ била толкова мощна, че отключвала невероятен прилив на енергия в помещението, където се практикувал ритуалът. След прочитане на молитвата лечителят-терапевт придобивал невероятна сила, която му позволявала чрез дланите си да пренесе любов и топлина по цялото тяло на масажирания.

Смята се, че масажът възвръща щастието при хората, които са белязани от липса на внимание и обич. Той им помага да се справят с депресията, стреса и паник атаките. Не е случайно, че след „Ломи-ломи“ тялото и душата намират хармония. Масажът е с изключително силен релаксиращ ефект. Само една процедура се равнява на почивка от няколко дни.

Дали наистина един масаж е способен да дари тялото с любов и нежна грижа? Да, твърдят хората, запленени от мистичния „Ломи-ломи“. А ние смятаме, че си струва да опитаме. След дълъг и изморителен ден на работа, през уикендите или по време на лятната ваканция можем да си позволим един час за освежаваща и релаксираща процедура. Е, не можем да се пренесем в Хавай, но можем да отключим древната сила на шаманите и лечителите, които са населявали тропическите острови там.

Последни публикации в блога

  • главоболието

Как да преборите главоболието по естествен начин

Забързаният начин на живот е една от основните причини за появата на здравословни проблеми. През есента ежедневните задачи неминуемо се увеличават. Независимо дали работим от офиса или вкъщи, ние прекарваме почти 8 часа

  • ефективността на тренировките, фитнес

5 възможни пречки за ефективността на тренировките в залата

Редовните тренировки в спортната зала оформят стройно и стегнато тяло и заедно с това носят и редица ползи за организма. Както знаете, сред тях попадат по-добрата концентрация, намаляване на стреса, освобождаване на напрежението

  • функционална тренировка

3 основни фактора за качествена и функционална тренировка

Ежедневието ни е изпълнено с безброй предизвикателства. В забързания му ритъм понякога трудно намираме време да проведем функционална тренировка във фитнес залата,  особено ако е пълно със спортуващи и се налага да се

Шиацу масаж – от древно японско изкуство до енергизираща спа терапия

През последните месеци обръщаме сериозно внимание на своето здраве и се стремим да повишим имунната си система и да стимулираме защитните сили на организма. Това включва също пълноценна почивка и ефективен начин да

  • тренировките през лятото

6 важни правила, които да следвате при тренировките през лятото

Тренировките през лятото без съмнение са голямо предизвикателство. В сезона на дългите почивки и безгрижните дни отделяме все по-малко време за спортни занимания. Една от причините са високите температури навън, които оказват сериозно