Спортното облекло, фактор за мотивация и добри тренировки

Home/este/Спортното облекло, фактор за мотивация и добри тренировки

Спортното облекло, фактор за мотивация и добри тренировки

„Dress for success” или „Обличай се в името на успеха“ е позната на всички фраза, която вече не се използва само в бизнеса – употребата й в контекста на спорта става все по-честа.

След като съвременната наука доказа благотворното влияние на спортните активности върху физическия и духовен тонус на човека и много хора започнаха целенасочено да спортуват, се създаде цяла индустрия, чиято цел е да задоволи потребностите им от подходящо облекло за тренировки. Армия от специалисти непрекъснато търсят най-подходящите кройки и материи за различните спортове, а експертите в маркетинга неуморно се опитват да налагат новите тенденции сред активно спортуващите. Вниманието, което се отделя на екипировката не е случайно – комфортът по време на тренировка създава допълнителна мотивация у спортуващите и е много важна предпоставка за постигането на лични и световни резултати. Да не забравяме още, че спортното облекло е особено важно за хората, които са превърнали спортуването в начин на живот, тъй като чрез него те изявяват и своята индивидуалност.

Особено големи усилия и инвестиции в разработването на спортни облекла правят разбира се специализираните фирми. Те провеждат задълбочени изследвания за моториката на движенията, за състоянието и реакциите на човешкото тяло по време на спорт и взаимодействието му със спортния екип. Щателно събират мнението на самите спортуващи – както от любители, така и от атлети. В резултат, тези фирми са основен двигател за създаването на нови модели и материи и разбираемо са най-познати сред спортистите. Но много световни модни брандове, които доскоро не са предлагали спортни екипи, също вече имат колекции с такива дрехи. Така, те отговарят на нуждите на по-широк кръг любители спортисти и градят лоялност у своите клиенти.

Как обаче, при цялото това предлагане, да се избере най-подходящото облекло? Отговорът изглежда прост – избира се облекло, което е подходящо за избрания спорт, удобно е и носи самочувствие. Да, така е, но кои фактори трябва да се вземат под внимание при избора?

Разбира се, спортното облекло зависи най-вече от самия спорт. Практикувани навън или вътре, сезонни или целогодишни, изключително динамични или по-спокойни, спортовете са наистина много и разнообразни по своето естество. Затова и подходящото облеклото за всеки вид е различно и, в някои случаи дори, строго специфично.

Модел

Максималната практичност е водеща в дизайна на спортните дрехи. Облеклото не бива да затруднява характерните движения и трябва да предпазва от контузии. Например, при езда или колоездене е неподходящо да се облекат широки и свободни панталони, които ще пречат и даже могат да предизвикат инциденти. При тези случаи са по-удачни прилепналите клинове. Както също и при йога, пилатес и фитнес. Ръцете там трябва свободно да се движат, и затова като горнище се препоръчва ползването на потници или спортни сутиени.

Необходимо е, също така, да се помисли за пълнотата на екипа и дали може да се посрещнат всякакви ситуации преди, по време и след спортуване. Например, след активна тренировка по къс ръкав или със спортен сутиен, е добре да се облече нещо с дълъг ръкав, за да се запази загрятото тяло от температурния шок.

Визия

Важно е човек да има самочувствие, докато спортува и един от факторите за това е да изглежда добре по време на тренировка. Затова е хубаво моделите и цветовете на спортния екип да се подберат съобразно индивидуалния вкус и при отчитане на последните модни тенденции. Да, и при спортните дрехи има мода, но не се тревожете – много рядко има драматични дизайнерски нововъведения, а и производителите са се погрижили да задоволят широк спектър от вкусове.

И накрая – ако горните съвети са недостатъчни за вас или все още не сте сигурни кое спортно облекло да изберете, може да потърсите мнението на консултант в магазин за спортни стоки или да обсъдите въпроса с вашия инструктор в зала. При всички случаи, ако сте начинаещ в някой спорт или като цяло нямате голям опит във физическите активности, не се хвърляйте да купувате веднага професионален екип. Първо намерете заниманието, което ви доставя удоволствие и удовлетворява вашите нужди и изисквания, установете мястото, което има атмосфера, подходяща за вас, и чак тогава подберете екипи.

Este Fitness & Spa e място, което определено трябва да имате предвид, когато правите избор за място за спортуване, защото предлага неповторима и изискана атмосфера и фитнес зала, с единствено по рода си оборудване в България. В допълнение, комплексът предлага спортно облекло на бранда Bodyism. На място ще откриете разнообразни модели на блузи с къс ръкав, топове, клинове и много други, които ще направят тренировката ви различна и много приятна.

Марката Bodyism е основана през октомври 2006 от Джеймс Дюган. Екипът на Bodyism се фокусира върху мисията си да помогне на възможно най-много хора, като разпространява философията на Clean & Lean – здравословно хранене и интензивен спорт. Техните клиенти, някои от които известни актьори и модели, се радват на персонализирани хранителни режими, програми и спортни занимания.

Последни публикации в блога

Как се променя идеалът за женска красота през вековете?

В днешно време общоприетите стандарти за женска красота често влияят върху самочувствието и емоционалното състояние на нежния пол. Причината е, че привлекателността все по-често се свързва с определени размери на тялото или с

7 лесни начина да редуцираме натрупания през деня стрес

В днешното забързано ежедневие имаме безкрайно много задачи, постоянно сме в движение или се лутаме в различни посоки. Често планираните през деня дейности въобще не се осъществяват, защото липсва достатъчно време за изпълнението

Защо се препоръчва приемът на протеини при тренировка?

Напоследък все по-голяма популярност придобиват протеиновите храни и напитки. В социалните мрежи е пълно с реклами на протеинови добавки, които непрекъснато попадат под прицела на нашето внимание. Във фитнес залите също има обособени

Здравословни през пролетта – по-лесно от всякога

Всички сме наясно, че обещанията, които си даваме в началото на всяка нова година да се храним здравословно и да спортуваме по-честно, се спазват само първите една-две седмици. За съжаление, много скоро губим

Грижа за кожата в няколко стъпки – нещо повече от подходяща козметика

Няколко често пренебрегвани стъпки по пътя за перфектната кожа през пролетта и лятото: Първата стъпка, която трябва да предприемете за доброто на вашата кожа, е изключително важна и стряскащо освобождаваща. Сещате ли

  • надя, надя халачева, спа награди

Надя – повелителката на наградите

Diva! започва серия материали за влиятелни жени в сферата на красотата, уелнеса и фитнеса, експерти, на чието мнение можем да се доверим на 100%. Нашата първа героиня е Надежда Халачева, управител на луксозния