Групови тренировки: какви са техните предимства

Home/este/Групови тренировки: какви са техните предимства

Групови тренировки: какви са техните предимства

групови тренировки, групови занимания, групов спорт, групов фитнес, упражнения в група

В днешно време има голямо разнообразие от спортни занимания, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали. Те са отлично решение за отпускане на тялото и премахване на натрупаното през деня напрежение. Въпреки че спортуващите са наясно с огромните ползите за здравето от тренировките, най-голямото предизвикателство пред тях остава ежедневната мотивация и постоянството за постигане на ефективни резултати.

За щастие, спортните центрове разполагат с професионални инструктори, които помагат и напътстват спортуващите, като им дават ценни насоки и съвети. Те подпомагат цялостния тренировъчен процес и стимулират всички спортуващи да влагат време и усилия в полезна и приятна активност. Освен индивидуални тренировки, инструкторите предлагат и групови тренировки.  Те се планират предварително и провеждат според нивото на напредналост. Спортът в група е лесен начин за полагане на грижи за фигурата и едновременно с това – за забавление в приятна компания. Преди да преминете към комплексни групови тренировки, които ви съветваме да опитате, разберете повече за основните предимства на груповите занимания.

групови тренировки

Разнообразие от упражнения

Голямото преимущество на тренировките в група е разнообразието от спортни активности, между които може да изберете най-подходящата за вас. Ако желаете да подобрите своята мускулна сила и издръжливост, запишете си час за функционални и кондиционни тренировки. Ако вашата цел е увеличаване на гъвкавостта, посетете груповите занимания по йога или пилатес. Ефективна кардиотренировка може да практикувате по време на плуване или аеробика. Експерти препоръчват да се насочите към тренировки, която натоварват всички мускулни групи. Груповите тренировки значително улесняват изпълнението на различните видове упражнения, защото инструкторът следи за правилната стойка на вашето тяло и начина, по който практикувате отделните серии упражнения. Освен това рискът от нараняване при групова тренировка значително намалява.

групови тренировки

Мотивация за по-добри резултати

Груповата тренировка дава възможност да проследите как се справя всеки един от спортуващите около вас. Ако сте начинаещ или не усвоявате с лекота демонстрираното от вашия инструктор, съвместните занимания ще ви насърчат да тренирате по-усърдно и да подобрите своето ниво. Повечето спортни занимания изискват редовни посещения, защото всяка тренировка е свързана с нова серия от упражнения. Когато сте наясно, че всяко отсъствие ще ви коства изоставане от групата, вие ще бъдете по-мотивирани да практикувате редовно избраното спортно занимание. Всяка групова тренировка ще ви научи да преследвате целите си, без да се отказвате при всяка трудност. Ако тренирате индивидуално, вероятността да прекратите заниманието още в самото е много по-голяма, защото липсва професионален инструктор, който да ви стимулира.

групови тренировки

Увеличаване на социалните контакти

Любопитен факт е, че комуникацията с различни хора действа разтоварващо. Обикновено участниците в групови тренировки имат сходни цели и интереси. В спортната зала може да срещнете приятни събеседници, с които да тренирате и едновременно с това да се забавлявате. При самостоятелните тренировки често настъпва момент на скука и отегчение и минутите, отделени за спорт, се усещат като безкрайни часове. При групови тренировки обаче винаги е различно и интересно. Инструкторът добре познава потребностите на трениращите и се грижи за доброто настроение и забавление на цялата група. Спортната зала е подходящо място за нови социални контакти, а защо не и за създаване на нови приятелства.

групови тренировки

Структуриран план за тренировка

Ако вашата цел е да влезете във форма и изгорите излишните калории, определено се нуждаете от добре разработен план за тренировка. Групови тренировки помагат да постигнете бързи резултати, защото упражненията в залата са разделени по дни и часове през седмицата. Планираните активности ще ви дадат увереност и мотивация да продължите да спортувате и да не пропускате деня за тренировка. Може да включите към плана и хранителен режим, който стриктно да спазвате. Не се ограничавайте до избора на едно единствено спортно занимание. Винаги може да съчетаете ползите от различните тренировки за постигане на по-добри резултати.

Изборът на групова тренировка изцяло зависи от вашите цели и нагласи.  Ако търсите комплексни занимания, които да включват всички части от тялото, опитайте следните групови тренировки:

Плуване

Плуването е царят на водните спортове, защото оформя и стяга цялото тяло, подобрява дишането и повишава издръжливостта. Тренировката в плувния басейн ще ви помогне да стегнете и натоварите тялото по комплексен начин, използвайки силата на всички основни двигателни мускули. Доказано е, че плуването удължава качеството на живот, защото намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и регулира кръвното налягане. Водният спорт тренира всички мускулни групи и това го превръща в подходяща алтернатива на силовите упражнения.

Йога

Практикуването на йога подобрява както физическото, така и емоционалното състояние на човек. Комбинацията от различни пози, дихателни упражнения и медитация укрепва цялото тяло чрез активиране на всички мускули. Йога заниманията значително повишават гъвкавостта на тялото и увеличават неговата сила и издръжливост. Мускулният тонус се повишава, а  концентрацията и равновесието в движенията се подобряват.

Пилатес

Пилатес е разпространен спорт, който взаимства голяма част от упражненията от йога практиката. Спортът акцентира върху точността и прецизността при изпълнението на всяко едно упражнение, за да създаде баланс в тялото. Трениращите пилатес се зареждат с много енергия и повишават доброто си настроение. Спортът дава нови сили на организма и значително намалява напрежението и безпокойството.

Зимните месеци са подходящи за ново спортно начинание, защото обикновено през този период от годината човек е по-обездвижен. Ако сме ви вдъхновили с емоцията на спорта в групови тренировки, облечете спортния екип и посетете най-близкия тренировъчен център. Пригответе се за истинско разтоварване, забавление по време на тренировката, а и много нови и интересни контакти.

Последни публикации в блога

  • авторски масажи

Авторски масажи от Este Fitness & Spa

Блажено изживяване за тялото и умиротворяващо спокойствие за ума Съществуват различни методи, които хората практикуват за постигане на пълно спокойствие и релакс. Масажът несъмнено е един от тях. Придобил широка популярност през

Красива кожа и безупречна визия с Biologique Recherche

Кожата се променя през различните сезони в зависимост от климата, начина ни на живот и хормоналните промени в тялото. Тези фактори несъмнено оказват влияние върху ежедневните грижи, които полагаме за своя отличен външен

  • правила, 7 правила, правила за фитнес

7 полезни правила за начинаещите в спортната зала

Освен с правилно хранене грижите за здравето са свързани и с ежедневни разходки и пълноценни тренировки в спортната зала. Добре оформеното и стегнато тяло не се постига с едно посещение във фитнеса, а

  • лечебни масажи, лечебен масажи, процедури здравословни

Лечебни масажи – превенция срещу различни заболявания

В днешната статия ще разгледаме най-разпространените лечебни масажи, които се практикуват по целия свят. Масажът е една от най-приятните и отпускащи процедури, която се практикува още от древността. Ползите за организма от

  • онлайн тренировки

Онлайн тренировки с Este Fitness & Spa

В дни на пандемия и социална изолация, не всеки разполага с дъмбели, щанги и скъпи тренажори. Затова спа център Este Fitness & Spa организира online тренировки с Коце. Всичко, от което наистина се

6 навика, от които не трябва се отказвате след края на пандемията

През последните месеци ежедневието ни напълно се промени, а заедно с него и нашите хигиенни, козметични и хранителни навици. Социалната изолация заради пандемията ни принуди да започнем разкрасителни процедури у дома, да превърнем

Este Fitness & Spa възстановява дейността си

Уважаеми клиенти, Радваме се да Ви съобщим, че “Este Fitness & SPA” възстановява дейността си от 19.05.2020 г. при строги мерки за безопасност. Уверяваме, че ще бъдат спазени всички разпоредби на Министерство на