Как да се преборите с есенните алергии, без да приемате лекарства

Home/este/Как да се преборите с есенните алергии, без да приемате лекарства

Как да се преборите с есенните алергии, без да приемате лекарства

алергии, есенни алергии, алергия

С настъпването на есента продължаваме да се радваме на слънчево време. Разходките в близкия парк остават любимо следобедно занимание, а топлите есенни цветове правят пейзажа още по-красив. За мнозина обаче с настъпване на новия сезон започват и първите симптоми на неприятни алергии. Наред с вирусите и настинките променливото време предизвиква и различни алергични реакции. Въпреки че свързваме сенните алергии, причиняващи кашлица,  сълзене на очите и болки в гърлото, с пролетта, не сме застраховани срещу подобни алергични реакции и през есенния сезон. Полените и спорите, които ги причиняват, се съдържат в големи количества и в хладния есенен въздух. Прекараното вкъщи време също не решава проблема. Върху мебелите попада голямо количество прах, способно да отключи нови алергичните симптоми.

Всяка промяна в здравословното състояние сигнализира, че е време да се  предприемат спешни мерки. Научете как да противодействате на неприятните алергии чрез правилно хранене и полезни занимания. Наслаждавайте се на красотата на есента, без да приемате излишни лекарствени продукти.

Преди да пристъпим към по-подробни обяснения за решение на проблема, е нужно да уточним, че изброените съвети се отнасят до хората, които не се нуждаят от активно лечение и медицинско наблюдение.

сьомга, алергии, морска храна, омега 3

Здрав дух и тяло благодарение на храната

Има храни, които повлияват общото състояние на организма и облекчават симптомите на алергия. Сред тях са богатите на Омега-3 мастни киселини. Както знаете, те се съдържат основно в морската храна. Експерти препоръчват да се консумира редовно сьомга, миди, скумрия или друга морска храна, за да се набавят така полезните Омега-3. За съжаление, в края на лятото липсва изобилие от морски деликатеси.

Добрата новина е, че за да предотвратите появата на алергични симптоми, може да консумирате плодове и зеленчуци, богати на витамин С. През есенния сезон има богато разнообразие от такива плодове, като особено подходящи са киви, портокали и лимони. Благодарение на тях ще овладеете успешно първите признаци на алергии. В тиквата също се съдържат едни от най-важните минерали като магнезий, калий и калций, а в морковите – полезният бета-каротин, предназначен да облекчи страдащите от алергии.

Хистаминът е биологично активно вещество, което трудно се разгражда от организма. Някои хора проявяват непоносимост след консумацията на храни, които го съдържат, и развиват алергични състояния. Съществува естествен растителен елемент, който намалява количествата на хистамин. Той се съдържа основно в лука, магданоза и чушките.

Редовна физическа активност като превенция срещу алергии

Стресът може да влоши симптомите на сезонни алергии. Констатацията е на база проучвания на американски изследователи. Според резултатите хората с по-чести алергични признаци са и с по-високи нива на стрес и тревожност. Сред основните причини за безпокойство е напрежението на работното място. Стресът може да се намали чрез медитация, спорт и правилно хранене. Вече имате още една причина да практикувате любимите спортни занимания. Активният начин на живот и постоянното движение подсилват имунитета и потискат отделянето на хистамин. Плуването, тичането и тенисът са свързани с активно движение и участие на различни органи от човешкото тяло. Сутрешната гимнастика също е препоръчителна, за да може организмът да е напълно зареден и тонизиран.

Вълшебният ефект на парата върху тялото

Парната баня притежава редица полезни свойства както за кожата, така и за дихателните пътища. Високата температура и влажност на въздуха имат положително влияние при хора, които проявяват алергични реакции. Тонусът на организма се подобрява, а благодарение на горещия въздух дишането се улеснява и събраният секрет, който запушва синусните пътища, бива отведен.

Парната баня се препоръчва като средство за алтернативна медицина, защото допълва лечението на редица здравословни неразположения и заболявания. Един от най-ефикасните начини за прочистване и възстановяване на белите дробове е прибавянето на силни ароматни билки към парната баня. Това е форма на аромотерапия, която влияе добре при алергии и бронхит.  В основата на ароматерапията е залегнала идеологията, че с аромати не се лекуват заболявания или алергии, а се оказва благотворно действие върху целия организъм. Изборът на конкретно етерично масло зависи от ефекта, който се очаква след прилагането му.

рефлексотерапия, алергии

Нежно въздействие върху ключови центрове от тялото

Рефлексотерапията е не просто масаж на ходилата, а алтернативно лечение на различни състояния на организма. Процедурата стимулира повече от 7000 различни нервни окончания и по този начин подобрява тяхната функция. Рефлексотерапията оказва редица полезни действия върху организма и подобрява емоционалното състояния при алергия. Масажът помага за правилното функциониране на различни органи и мускули в тялото и повишава енергийните нива. Рефлексният масаж възвръща жизнеността и изпълва тялото с нови сили и тонус.

Сезонните алергии могат да се окажат изключително опасни за организма. Ако не успявате да се преборите с началните симптоми, задължително посетете алерголог. Той ще ви насочи към подходящо лечение и ще ви подготви за имунотерапия, за да бъдат потиснати алергичните симптоми през следващия сезон.

Последни публикации в блога

  • тайландски масаж

Тайландски масаж – тайната на пълната хармония между тялото и душата

Масажът е сравним с истинското произведение на изкуството. Той изисква талант, концентрация и дългогодишен опит, докато се получи съвършен резултат. Редица масажни техники се практикуват и усъвършенстват в продължение на хиляди години с

  • безсъние

Безсъние: 5 ефективни начина да се преборим с него

Смяната на сезоните може да окаже сериозно влияние върху човешкия организъм. Умората и напрежението често са породени от липсата на сън и невъзможност да осигурим на тялото си пълноценна почивка. Безсънието, освен че

Как да се преборите с есенните алергии, без да приемате лекарства

С настъпването на есента продължаваме да се радваме на слънчево време. Разходките в близкия парк остават любимо следобедно занимание, а топлите есенни цветове правят пейзажа още по-красив. За мнозина обаче с настъпване на

  • фитнес инструктор, личен инструктор, персонален инструктор, фитнес

Защо тренировката с личен фитнес инструктор е по-ефективна?

Всеки знае, че редовните физически упражнения помагат за поддържане на тонус, отлично здравословно състояние и създаване на перфектна фигура. Удовлетворението от получените резултати е несравнимо, а комплиментите за външния вид не закъсняват. За

  • хамамът, хамам, турска баня, спа

Хамамът – екзотиката и мистичността на Ориента

Краят на работната седмица наближава, а вие все още нямате планове за почивните дни. Без съмнение ви предстоят рутинни задължения, свързани с домакинство или грижи за семейството, които нямат край. За съжаление, не

  • стрии, премахване на стрии, стриите

Премахване на упоритите стрии по кожата – възможно ли е?

Несъвършенствата по кожата са тема табу за мнозина. По пътя към перфектната външност и подведени от предразсъдъци, хората често се подлагат на болезнени манипулации и допълнително увреждат кожата си. Няма единодушно мнение кои