Странните масажи – от африканските охлюви до вендузите и огъня

Home/este/Странните масажи – от африканските охлюви до вендузите и огъня

Странните масажи – от африканските охлюви до вендузите и огъня

странни масажи, масаж с охлюви, масаж с африкански охлюви, масажи

Помните ли статията за най-странните масажи по света, които ви представихме наскоро? Всъщност, тези масажни техники са доста впечатляващи и вярваме, че са ви заинтригували, макар и да не сте се подложили на тях. Надяваме се обаче, че междувременно сте успели да се насладите на няколко наистина релаксиращи и възстановяващи масажни процедури, да разпуснете и да се поглезите в успокояващата, луксозна обстановка на изискан спа център, и с любопитство очаквате продължението на екзотичната ни поредица.

И така, време е да продължим нашето пътешествие и да опознаем още странни масажи, практикувани в различни кътчета на света?

Масаж с вендузи

Ако имате слабо сърце или нисък праг на болка, съветът ни е да не си го причинявате. Започвайки с тази уговорка, нека ви разкажем какво представлява самият масаж.

Вендузите са специални стъклени чашки, които се поставят върху гърба, засмуквайки повърхността му, с цел извличане на токсините или засилване на потока на енергия на повърхността. Всъщност всмукването чрез чашките предизвиква леко вмъкване на кожата и повърхностните мускули в самата чашка. На практика масажът с вендузи може да се оприличи на „обратен“ масаж – вместо да се упражнява натиск върху мускулите, те биват издърпвани леко нагоре. След като веднъж са положени, вендузите обикновено се държат около десет минути, докато пациентът релаксира.

Съществуват няколко метода за прилагане на този масаж. Най-често срещаният е, като се вмъква пламък в чашката, за да се разреди въздухът в нея, така че при захлупване на вендузата върху кожата да се създаде вакуум, чрез който се постига всмукването на кожата. Друг метод е чрез използване на специални чашки, снабдени с клапани, така че практикуващите да постигнат вакуум в чашката чрез ръчна помпа.

Често практикуващите преди поставяне на вендузите намазват кожата на масажирания с етерични масла, например лавандулово масло, и след това местят чашките по т.нар. меридиани на тялото. Смята се, че това спомага за насочване и освобождаване на жизнената енергия Чи и по този начин подпомага лечението на някои по-специфични заболявания.

В българската народна медицина масажът чрез вендузи също често е бил използван за лечение на настинка и грип в ранен стадий, както и за облекчаване на мускулни болки, особено на гърба и раменете.

И въпреки че мнозина се кълнат в този метод и твърдят, че това е успешна техника за дълбоко масажиране на тъканите, ние се съмняваме дали болката, дискомфортът и натъртвания, получени в резултат на този масаж, си заслужават. Всъщност това древно алтернативно лечение често оставя неприятни временни белези и болезненост върху гърба на масажирания, така че ако нямате нищо против да спите обърнати по корем за около седмица, може и да пробвате този вид масаж.

масаж с вендузи, странни масажи, масаж, вендузи, релакс

Масаж чрез гъделичкане

Отпускане със сигурност не е точната дума, която си представяте, когато говорим за гъделичкане. В някои част на света обаче се използва именно такава деликатна техника, за да се намали стресът на масажирания. Практикуващите тази техника внимателно прокарват върховете на пръстите си и меки пера по гърба на клиента и други области на тялото му, регулирайки докосването според реакцията и степента на неговата чувствителност. И макар че първоначалната реакция на масажирания в повечето случаи е отдръпване и свиване на мускулите, с извършването на масажа той започва да се отпуска и да се чувства много по-релаксиран, отколкото в началото.

Процедурата обикновено се провежда в затъмнена стая, с успокояваща лека музика и нежни аромати, които насищат въздуха, като масажът започва с леко гъделичкане с върховете на пръстите на терапевта и продължава с леко, нежно гъделичкане с перо.

масаж чрез гъделичкане, странни масажи, масажи

Масаж в гондола

Звучи странно, нали, но пък доста в унисон с романтиката на красивата Венеция. Не е изненада, че именно в най-романтичния град в света се предлага този примамлив масаж, съчетаващ релакс и наслада за тялото, сетивата и очите. За да удовлетворят максимално желанията на своите гости, някои хотели със спа центрове в града им предлагат да се насладят едновременно на забележителностите на града и на разпускащ масаж, докато плават с гондола в закрит частен кът в някои от най-привлекателните лагуни на Венеция. И разбира се, този масаж на открито се извършва със специално масло с UV защита.

Масаж с африкански охлюви

Този масаж се прилага само за лицето и е меко казано – странен. Всъщност по време на терапията върху лицето на масажирания се поставят охлюви – обикновено от породата на гигантските африкански охлюви, които обхождат бавно лицето на клиента, покривайки го с изпусканата от тях слуз. Твърди се, че слузта от охлювите съдържа различни подмладяващи компоненти, които помагат за възстановяване на кожата при слънчеви изгаряния, способстват за премахване на бръчки и белези и овлажняват кожата.

Знаем какво си мислите! Но пък след като кремът с екстракт от охлюви придобива все по-голяма популярност и печели милиони привърженици, защо масажната терапия с „натурален“ продукт от охлюви да няма дори по-добър ефект. Всъщност, вие решавате дали да я пробвате…

Масаж с охлюви

Масаж на лице чрез шамари

В историята на човечеството шамарът е доста надежден универсален индикатор за отрицателна реакция. Но пък се оказва, че шамарите могат да бъдат наистина лековити, при това не във възпитателен аспект.

И така, тайландският масаж на лицето чрез шамари е рядка козметична процедура, при която се залага на шамари с цел заличаване на бръчки, премахване на признаците на остаряващата кожа и постигане на по-младежки вид. Тази техника е почти 100-годишна и се практикува в света само от 10 лицензирани терапевти. И разбира се, шамарите не са случайни удари. Те се извършват по различни енергийни линии и целят да увеличат притока на кръв към удряната област, да повишат кръвното налягане и да освободят адреналин. Дали обаче няма по-приятни начини да се постигне това?!

масаж с шамари, масаж шамари, странен масаж, странни масажи, масажи

Масаж с огън

Огънят може да носи топлина, светлина и със сигурност в някои страни се смята за лечебен при правилно приложение. Този странен масаж е особено популярен през студените зимни месеци в китайските болници. За изпълнението на масажната техника специална кърпа се напоява със запалително парфюмирано масло, поставя се върху тялото на масажирания и за кратко се запалва, преди огънят да бъде загасен. След това кожата се масажира. Вярвате или не, но това се прави, за да се помогне да се отворят порите и да се успокои кожата.

Много хора смятат, че това древно лечение ги предпазва от заболявания като грип и настинки, а освен това се твърди, че то помага за отслабване. Не сме сигурни доколко едно горящо парче плат би имало такъв ефект, но пък знаем, че при вярващите силата на мисълта и внушението е огромна. Дали пък именно този факт не е причината за положителните ефекти от всички тези странни масажи?

И както се казва в такива случаи – не правете това вкъщи! А ние бихме допълнили – замислете се дали изобщо да го правите. Защото доста по-безопасно, релаксиращо и стимулиращо положителните емоции е да се отпуснете по време на един истински масаж в луксозната атмосфера на изискан спа център и да му се насладите пълноценно. Особено сега – след горещото лято, когато сетивата и тялото ви са изтощени от жаркото слънце и от активностите на открито и копнеят за нежната отпускаща „ласка“ на един перфектен масаж.

Последни публикации в блога

Търсите подходящия коледен подарък? Подарете масаж

Коледните елхи вече заблестяха по площадите, домовете ни започнаха да сияят с разноцветни светлинки, а магазините отдавна поставиха коледната украса и вече ни примамват с празнични оферти. Да, иде Коледа и духът на

Рефлексотерапия – 9 невероятни ползи

Независимо къде работите, със сигурност цялото ви тяло е подложено на стрес – или от непрекъснатото движение, или от постоянното седене. Болят ви краката, гърбът, а много често и главата, ръцете и очите.

Изкуството, наречено Широдара

Страдате ли от хронично главоболие? Намирате ли се под силен стрес и напрежение или пък имате проблеми със съня? Ако това е така, бихме ви препоръчали да пробвате масажната техника Широдара. Тя се

Как да подготвите кожата си за предстоящата зима

Сигурно сте чували известната фраза, че за да оцените красотата на снежинките, трябва да излезете навън на студа. Да, зимата наистина има своя собствен чар, но замисляли ли сте се колко катастрофално може

Пилатес: какво знаем и какво не знаем за популярната техника

Упражненията Пилатес са разработени през 20-те години на миналия век от Йозеф Пилатес, като първоначалната им цел е рехабилитация на военнопленниците от войната. Самият Йозеф Пилатес описва системата от упражнения като “контролиране”,

  • 10 най-популярни йога практики

10 най-популярни йога практики

Йога практики - те печелят все по-голяма популярност както по света, така и у нас и това ни най-малко не е случайно. Сравнително лекото физическо натоварване, съчетано със здравословни дихателни техники и релаксация

Физическата активност и превенцията на опасни заболявания

Според редица научни изследвания упражненията и физическата активност са едни от най-важните действия, които всеки от нас може да предприеме като превенция срещу бича на нашето съвремие – рака. Статистиката сочи, че една

  • спа център, най-добър спа център, este fitness & spa, world luxury spa awards

Este Fitness & Spa бе избран за най-добър СПА център в света

Луксозният център спечели наградата за най-добър спа център от престижния конкурс World Luxury Spa Awards в условията на изключително силна международна конкуренция Este Fitness & Spa бе удостоен с престижната награда „Най-добър